Savet psihologa: Igra da bude dominantan odnos deteta prema realnosti, a ne telefoni i tableti VIDEO

Većina roditelja dobro zna koliko je teško ubediti decu da ne koriste prekomerno telefon ili tablet i da manje vremena provode uz video-igrice i crtane filmove.

Petak, 16.10.2020.

16:14

Izvor: Super žena

Savet psihologa: Igra da bude dominantan odnos deteta prema realnosti, a ne telefoni i tableti VIDEO
Foto: Printscreen TV Prva

Podeli:

Međutim, imamo pandemijsku situaciju, deca mnogo više vremena provode kod kuće i važno je objasniti šta je preterano gledanje crtaća i kako to utiče na dečji mozak.

Klinički psiholog dr Vlajko Panović govorio je o tome kako deca danas doživljavaju stvarnost i šta treba roditelji da urade kako bi im pomogli da se lakše snađu.

"Roditelji imaju veliku moć koje se često odriču, deci je neko kupio telefon i tablet i omogućio da vreme provode uz njih", kaže Panović.

Psiholog dodaje da deca u najranijem uzrastu nisu sposobna da razlikuju dobro od zla, kao ni lepo od ružnog i da nemaju kritičku percepciju.

"Ne mogu da prate sadržaje koji se smenjuju neprirodnom brzinom i to je najvažniji momenat koji roditelji treba da imaju na umu kada deci puštaju određene sadržaje", naglašava Panović.

Prema rečima dr Panovića, sadržaji koji se puštaju deci treba da budu vaspitni, da nude lepotu i dobrotu, dobar odnos sa drugima i neki duhovni sadržaj treba da pomogne detetu da definiše sebe u vremenu i prostoru u odnosu prema drugima.

"Pošto do toga ne dolazi, moj savet je da se deca do tri godine ne izlažu ni po koju cenu nijednom nosaču informacija", zaključuje doktor.

Što se tiče igara, doktor kaže da su igre zaboravili odrasli, a ne deca, koja sada mogu da biraju samo između sadržaja koji im se nameću.

"Bitno je da znamo da do četvrte ili pete godine 90 posto vremena deca treba da provedu napolju u igri, u skakanju i trčanju. Tako se razvija senzomotorna inteligencija koja podrazumeva kombinaciju čula vida i pokreta. Pokret je suština života, a većina ljudi danas akcenat stavlja na obrazovanje", zaključuje dr Panović.

Savet doktora roditeljima je da, ako već ponude deci neki crtani film, treba da sednu sa njima dok gledaju i da prate njihovu rekciju

"Važno je da budete uz decu dok gledaju crtaće da biste im pomogli da razumeju nestvarnu stvarnost ili virtuelni realnost", objašnjava doktor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.