Tajne održavanja lepote širom sveta: Koriste se neobični i efikasni trikovi

Prirodni sastojci se vekovima koriste u službi lepote, pa Japanke koriste pirinač za peglanje bora i vraćanje mladalačkog sjaja.

Petak, 23.10.2020.

15:36

Izvor: 24sata.hr

Tajne održavanja lepote širom sveta: Koriste se neobični i efikasni trikovi
Foto: Depositphotos, AllaSerebrina

Podeli:

Grkinje se uzdaju u maslinovo ulje i so, a hajdučka trava štiti Australijanke od sunca i akni.

Svaki deo sveta ima svoju kulturu, običaje, ali i tajne lepote koji se prenose sa kolena na koleno, od baki i majki na njihove kćerke. Sigurno i u vašoj porodici postoji neki takav trik ili sastojak u koji se žene iz porodice kunu da im je dao lepši izgled, a ovo su primeri svetskih tajni lepote.

Pirinčem se pegla lice u Japanu


Gejša, što znači "ona koja živi u skladu s umetnošću", uči ceremoniju čaja, kaligrafiju, uvežbava plesne tačke, ali zasenjuje i lepotom. Kožu, kosu i nokte gejše su održavale lepima pomoću "tajnih sastojaka" iz podneblja Zemlje izlazećeg sunca.

Zdrav na tanjiru, blagotvoran na licu, pirina,č bogat antioksidansima za lepotu i sjaj kože, Japanke koriste kako bi pobedile bore i hidrirale lice. Za svilenkastu kožu izmiksajte dve kašike pirinča (ili pirinčanog brašna) sa kašikom šlaga. Nanesite na lice i isperite nakon 20 minuta. Ako imate suvu kožu, pre nanošenja maske na kožu stavite malo ulja jojobe.

Hajdučka trava leči štetu od sunca


Još su žene Aboridžina poznavale lekovitost hajdučke trave, koji je latinski naziv zaslužio od 'Achilea', odnosno Ahila, junaka kom je boginja lepote Afrodita lečila ranu. Čest je sastojak krema protiv ožiljaka, strija, akni i problematične kože, a koren hajdučke trave takođe deluje protivupalno. Kremu sa umirujućim delovanjem spakujte za more, protiv opekotina.

So i ulje za glatke pete


Grkinje su prepoznatljive po karakterističnom nosu, ali i po baršunastoj koži, koju duguju mediteranskoj ishrani. U smesu od maslinovog ulja i šećera može "da uskoči" celo telo, a za piling peta izmešajte ulje i krupnu morsku so.

Jogurt skuplja neposlušne pore

Lasi je tradicionalno indijsko osvežavajuće jelo na bazi razvodnjenog jogurta. Nakon ručka kuvarice ga sačuvaju i za neutralizovanje proširenih pora na licu. Nakon buđenja poprskaju lice jogurtom pa se temeljno isperu ledenom vodom.

Nakon žurke grožđe i brašno

Čileanci su poznati vinoljupci, a zrna crnog grožđa prijaju i koži. Vinova loza i dve kašike brašna su sve što treba za spasavanje umorne kože, posebno nakon žurke ili neprospavanih noći.

Beli luk i lak za superjake nokte

Osim što tera vampire, beli luk je dobar i za nokte, a tu tajnu su otkrile žene iz Dominikanske Republike. Za superjake nokte što sitnije naseckajte beli luk, pomoću čačkalice ugurajte u bočicu običnog laka za nokte i ostavite 7-10 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare