Nova prva dama pet puta odbila Bajdenovu prosidbu

Džil Bajden, nova prva dama SAD, čak pet puta budućem suprugu rekla je “ne” pre nego što je konačno pristala da se uda za njega.

Nedelja, 08.11.2020.

15:43

Izvor: B92

Nova prva dama pet puta odbila Bajdenovu prosidbu
Foto: GettyImages, Jeff Fusco, Stringer

Podeli:

Džil (69) je profesorka na koledžu u severnoj Virdžiniji, ima dva magistarska rada i doktorat, predaje na katedri za engleski jezik i književnost, a mediji prenose da bi mogla da napravi presedan i da bude jedina prva dama SAD koja je zadržala svoj posao i nije se potpuno posvetila ulozi supruge predsednika.

Ranije je bila druga dama SAD i to kada je predsednik bio Barak Obama, a tada je postala prva žena na toj poziciji koja je zadržala svoj glavni posao.

Džo i Džil su se upoznali na sastanku “naslepo”. Tri godine posle smrti Bajdenove prve žene i ćerke upoznao ih je njegov brat. Džil je tad još studirala, a svojevremeno je u intervjuu za Vog otkrila da je Džon tad ostavio sjajan utisak.

"Kad me je ispratio do kuće, pružio mi je ruku za laku noć. Pozvala sam mamu u jedan ujutru i rekla joj da sam konačno upoznala džentlmena”, rekla je Džil.

Džo je bio samohrani otac kad su se upoznali, a Džil mu je pomogla i da prebrodi tragediju. "Vratila mi je život", napisao je 2007. u svojim memoarima “Promises to Keep”. Džil se razvodila od svog prvog supruga kad je upoznala Bajdena, a njegove sinove Hantera i Boa odmah je zavolela.

Nova tragedija zadesila je obitelj 2015. kad je Bo umro od raka mozga, podstaknuvši ih da pokrenu organizaciju “Bajidenova inicijativa za borbu protiv raka”.

"Ona nas je podigla na noge", rekao je Bajden u video-poruci u avgustu na demokratskoj konvenciji, dok je opisivao koliki Džil ima uticajj na porodicu obeleženu tragedijom.

"Neizmerno je čvrsta i odana", rekao je.

Bajdenovi su 1981. dobili i ćerku Ešli.

Džil je čak pet puta odbijala Džoa pre nego što je pristala da se uda za njega.

"Rekla sam: 'Ne. Još ne. Još ne.' Jer u to vreme zaljubila sam se u momke (Bajdenove dinove), i morala sam da budem sigurna da će brak potrajati", rekla je Džil. "Jer su upravo izgubili mamu i nisam mogla da rizikujem da izgube još jednu. Pa sam morala da budem 100% sigurna", rekla je.

Džo je rekao kako joj je u stvari dao ultimatum. "Gledaj, ovo je poslednji put da te pitam. Nije me briga kad ćemo se venčati. Ali želim da se obavežeš", rekao joj je, a ona je rekla da je to okej.

Udala se za njega 1977. na intimnoj ceremoniji sa četrdesetak gostiju. Nakon svadbe otišli su na medeni mesec sa sinovima.

Džil je i ponosna baka pet unuka, a jedna od njih poslužila joj je kao inspiracija za glavni lik knjige za decu “Don’t Forget, God Bless Our Troops”, koja govori o odlasku oca jedne devojčice na misiju u Irak. Drugu knjigu, takođe dečju, “Joey: The Story of Joe Biden”, posvetila je suprugu, a u njoj je otkrila brojne zanimljivosti iz njegovog detinjstva.

"Morao je da prebrodi mnogo poteškoća, maltretirali su ga kao dete i zato zna kakav je to osećaj", rekla je za CBS. "Suprotstavio se i nasilnicima koji su maltretirali drugu decu, pa mislim da je on izdržljiv. Želim da ljudi znaju da je empatičan zbog onoga što je prošao u životu i da je vođa, naravno."

U intervjuu za “CBS Sandej morning” Džo je nedavno otkrio kako je još ludo zaljubljen u nju. "Obožavam je. Zvučaću glupo, ali kad se spusti stepenicama i pogledam je, srce mi uvek preskoči", rekao je. Bajden je i za Dan zaljubljenih objavu posvetio ženi. "Srećan Dan zaljubljenih, Džili Ti si ljubav mog života i život moje ljubavi", poručio joj je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.