"Nikad mi nije dosta" : Prešle 40. godinu, pa delile iskustva u vezi sa seksom

Iako menopauza donosi probleme poput vaginalne suvoće i niskog libida, mnoge žene koje su prešle 40. kažu kako im je važan aktivan seksualni život.

Sreda, 11.11.2020.

16:18

Izvor: Super žena

Foto: Depositphotos, Goodluz

Podeli:

Šest žena opisalo je svoja iskustva sa seksom nakon menopauze.

"Nikad mi nije dosta"

"Kad sam počela da prolazim kroz menopauzu, seks je bio poslednje što sam želela. Nekoliko godina kasnije, čini mi se da ne mogu da se zasitim. Teško mi je jer sam se razvela i ne izlazim ozbiljno. Takođe sam primetila da više uživam u društvu mlađih muškaraca nego onih mojih godina. Iako znam da muškarci mojih godina ili stariji i sami prolaze kroz promene, želim da budem zadovoljena tokom odnosa. I iskreno, ne želim ozbiljnu vezu i znam da je neću imati s mlađim muškarcem, pa je sve kako treba. Oprezna sam i koristim kondome. Volim da budem slobodna i da se nađem sa nekim samo kada mi treba seks. Neko vreme ostajem sa jednim tipom i onda oboje idemo dalje", ispričala je Lora (54) za MBG.

"Seks me trenutno uopšte ne zanima"

"Sad sam u perimenopauzi. Kad je to sve počelo u 43. godini, doživela sam potpuni slom. Sad imam 50 godina i nadam se da to ludilo dolazi svom kraju. Što se tiče seksa, trenutno me uopšte ne zanima i nisam sigurna bi li mi smetalo da se takvo stanje uopšte ne promijeni", rekla je Džoana (50).

"Dovoljna mi je masturbacija, ali čak se i to iskustvo jako promenilo"

"Ah, menopauza! Nisam odabrala da uzimam hormonsku terapiju, pa da idem na ovu avanturu sa svojim izmenjenim hormonima u telu. Imam 63 godine i prošla sam poremećaje spavanja, vrućine i emocionalne uspone i padove koji su karakterisali moje perimenopauzalno iskustvo. Trenutno nemam seksualnog partnera i ne želim ga. Imam manje strpljenja za ljubavne smicalice i više nego ikad žudim za vremenom koje je samo za mene. Zadovoljna sam masturbacijom, ali čak se i to iskustvo jako promenilo; obrazac uzbuđenja i senzacije orgazma niži su nego što su bili. Ništa mi od toga ustvari ne smeta", ispričala je Kerol (63).

*ALT

"Naš seksualni život se nastavio, ali samo zato što sam mnogo istraživala o tome"

"U braku sam 32 godine, a u menopauzu sam ušla kad sam imala 40 godina. Naš je seksualni život bio dobar tokom celog braka. Vodimo ljubav nekoliko puta nedeljno. Problemi sa seksom počeli su kad sam počela da dobijam infekcije nakon svakog polnog odnosa. Razgovarala sam sa svojom doktorkom i ona mi je prepisala antibiotik koji sam svaki put uzimala nakon seksa. To je delovalo. Tada sam imala histerektomiju i počela sam da primećujem ​​krvarenje nakon odnosa.

Nijedan lekar mi nije rekao da su infekcije i krvarenja bila zbog vaginalne suvoće. Na kraju sam za to saznala čitajući stranice za podršku ženama u menopauzi. Ponovo sam otišla do svoje lekarke i saznala da je moja vagina sasvim suva i smanjila se do te mere da je bilo kakvo umetanje nemoguće. Lekari su nudili malo ili nimalo pomoći. Zato sam naručila vaginalni dilatator i organsku hidratantnu kremu za vaginu. Išla sam od najmanjeg dilatatora do najvećeg i nakon svakog puta bih koristila kremu. Na poslednjem pregledu lekarka je rekla da sam odradila izuzetan posao i da izgledam mnogo bolje. Naš seksualni život je mogao da se nastavi, ali samo zbog istraživanja koje sam samostalno odradila", rekla je Džordžija (55).

"Uopšte nemam seksualni nagon"

"Od hirurške menopauze moj seksualni nagon jednostavno je nestao. Volela bih da budem voljena, ali mislim da su me hormonska terapija i antidepresivi sasvim otupeli", kaže Niki (50).

"Opet uživam u seksu kao i pre, možda čak i više"

"Ušla sam u perimenopauzu od 36. godine zbog stanja koje se naziva preuranjeno otkazivanje jajnika. Godinama sam koristila hormone i nastavila sa seksualnim životom. Nakon dugog razdoblja vaginalne suvoće, na kraju sam saznala da je stres glavni uzrok tome. Kad sam napunila 54 godine, upoznala sam svog sadašnjeg partnera, koji je strpljiv i opušten. Više ne patim od suvoće vagine i ponovo uživam u seksu kao nekada, a možda i više", ispričala je Mišel (57).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.