Muževi u Britaniji ne podnose kada žena više zarađuje, a šta vi kažete?

Muževi su nesrećni kada njihove supruge zarađuju više, a sa druge strane, osećaju uzbuđenje i superiornost kada je situacija obrnuta pa dođe do porasta njihovih zarada.

Ponedeljak, 23.11.2020.

10:15

Izvor: Super žena

Muževi u Britaniji ne podnose kada žena više zarađuje, a šta vi kažete?
Foto:deposit/ AllaSerebrina

Podeli:

Veliki jaz između plate njihovih supruga i njihovih mesečnih zarada u korist žena predstavlja za njih psihološki udarac, pokazalo je novo istraživanje, piše "Dejli mejl".

Ovakav fenomen rezervisan je za muškarce, jer povećanje plata ženama ne predstavlja psihološko takmičenje.

Istraživanje Univerziteta u Londonu pokazalo je da 18 odsto muževa ispitanika oseća nezadovoljstvo kada njihove žene više zarađuju.

Muževi koji su zarađivali isto kao njihove žene ili više od svojih supruga bili su daleko manje nezadovoljniji u odnosu na pomenutu grupu muškaraca (11 odsto njih je izrazilo loše raspoloženje).

*ALT

Koautorka studije sociolog Vanesa Geš istakla je da rezultati istraživanja pokazuju da je muškarcima uloga hranitelja izuzetno bitna, važnija nego što se pretpostavlja.

"Muškarci moraju da zarađuju da bi se dobro osećali u braku. Ne postoji ekvivalentan osećaj kod žena, pa je pojava specifična za muškarce", rekla je Vanesa Geš za "Tajms".

Istraživanje je proučavalo odgovore od 2009. do 2017. A razlike u platama među bračnim partnerima konstantna su pojava u Britaniji od sredine devedesetih. Kod heteroseksualnih parova doprinos žena kućnom budžetu, u brakovima u kojima oboje partnera radi, iznosio je od 35 do 40 odsto, prenosi Blic.

Žene i dalje zarađuju manje od muškaraca, mada njihove plate rastu.

Šta Beograđani misle o ovome?

U anketi Prve TV, sporvedenoj na ulicama Beograda, mišljenja su podeljena. Sa jedne strane, ljudi smatraju da nema ničeg lošeg u tome da supruga zarađuje više od svog muža.

"Nemam ništa protiv. Ako može više da zaradi svaka čast", odgovor je koji najbolje oslikava ovaj stav.

Međutim, neki stanovnici prestonice smatraju da to ipak nije poželjan odnos u vezi dva partnera.

"Istina. Trebalo bi da je muškarac sposobniji I da može da stvori više od žene" i "Kod mene je takva situacija da moj suprug više zarađuje. I to je po meni normalno", neki su od odgovora koji idu u prilog ovakvom stavu.

Pišite nam u komentarima šta vi mislite o ovoj situaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.