Pandemija negativno uticala na živote skoro 82 odsto žena

Skoro 82 odsto ispitanih zaposlenih žena izjavilo je da je pandemija koronavirusa negativno uticala na njihove živote, a među njima 65 odsto ukazalo je na to da sada imaju više obaveza oko kućnih poslova, dok trećina njih kaže da su na poslu takođe opterećenije.

Ponedeljak, 30.11.2020.

14:39

Izvor: Tanjug

Pandemija negativno uticala na živote skoro 82 odsto žena
Foto: Depositphotos, monkeybusiness

Podeli:

To je pokazalo istraživanje "Uticaj pandemije kovida 19 na zaposlene žene" koje je objavio Deloitte Global, a u kome je tokom avgusta i septembra anketirano oko 400 zaposlenih žena u različitim industrijskim granama širom sveta.

Kako je saopšteno, one ispitanice koje su navele negativne uticaje kao rezultat promena u svakodnevnim aktivnostima, kao glavne negativne posledice navode: uticaj na fizičko stanje (40 odsto); nemogućnost usklađivanja radnih i životnih obaveza (40 odsto); i uticaj na mentalno stanje (39 odsto).

Kod 75 odsto ispitanica koje kod kuće brinu o detetu ili nekom drugom članu porodice, obaveze su se utrostručile, sa 17 odsto pre pandemije na 48 odsto u vreme istraživanja.

Većina žena sa decom prijavila je dodatne obaveze u vezi sa brigom o deci (58 odsto) i odgovornosti za obrazovanje/nastavu kod kuće (53 odsto).

S druge strane, više žena koje nemaju obavezu brige o deci osećaju potrebu da budu uvek dostupne na poslu (53 odsto) više od onih koji imaju tu vrstu obaveze (44 odsto), što se pretvara u različite tipove izazivača stresa uključujući i to da su žene koje nemaju obavezu brige o drugim licima više opterećene od onih koje imaju (58 odsto u odnosu na 41 odsto).

Iako velika većina anketiranih žena vidi mogućnost napredovanja u karijeri tokom sledeće godine, 60 odsto njih se pita da li uopšte to žele kada razmotre šta to sve podrazumeva.

Na primer, 23 odsto ispitanica koje smatraju da bi trebalo uvek da budu na raspolaganju kada je u pitanju posao, plaše se da će na kraju morati da biraju između privatnih obaveza i karijere, i 10 odsto iste grupe smatraju da će možda morati da razmotre pauzu u karijeri ili čak da u potpunosti napuste posao.

*ALT

Istovremeno, istraživanje otkriva koje aktivnosti kompanije mogu da sprovode kako bi podržale kontinuirani uspeh i napredak zaposlenih žena, i navodi nekoliko oblasti u kojima bi poslodavci trebalo da preduzmu određene mere - od kreiranja fleksibilnog radnog okruženja do suzbijanja mikro-agresije na radnom mestu.

"Sledeća godina će biti kritična u našim naporima da dostignemo rodnu različitost na radnom mestu. Kompanije moraju dati prioritet fleksibilnosti, pravičnosti i inkluziji kako bi podržale žene u ostvarenju ambicija u karijeri", rekla je Aleksandra Petrović, direktorka u Deloitteovom Sektoru za finansijski konsalting i liderka inicijative SheXO u Srbiji.

Istraživanje je obuhvatilo Australiju, Brazil, Kanadu, Kinu, Francusku, Indiju, Japan, Veliku Britaniju i SAD, a u periodu anketiranja, sve ispitanice bile su zaposlene puno radno vreme, na različitim pozicijama, od izvršne asistentkinje do potpredsednice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare