Odbačena glavna teorija zašto muškarci moraju da pauziraju nakon orgazma

Godinama se verovalo da je hormon prolaktin razlog zbog kog muškarci treba da sačekaju određeno vreme nakon orgazma da bi mogli da imaju ponovo odnos. Bez obzira na to koliko bili uzbuđeni, retko koji muškarac može da doživi orgazam nekoliko puta zaredom bez ikakve pauze, ali izgleda da je razlog tome nešto sasvim drugo.

Petak, 08.01.2021.

09:45

Izvor: index.hr

Odbačena glavna teorija zašto muškarci moraju da pauziraju nakon orgazma
Foto: Depositphotos/ginasanders

Podeli:

Vreme potrebno za odmor razlikuje se od muškarca do muškarca pa se tako kod 18-godišnjaka može raditi o samo 15 minuta, dok se kod starijih to može odužiti i do 20 sati.

Studija sprovedena 2013. godine sugerisala je da su visoki nivoi prolaktina povezani s erektilnom disfunkcijom i nižim polnim nagonom.

Međutim, naučnici iz Portugala nedavno su sproveli niz eksperimenata na miševima i otkrili da ni pojačavanje, ni smanjivanje nivoa hormona prolaktina nisu uticali na smanjivanje libida.

Nisu uspeli da dođu do odgovora koji je pravi uzrok, ali postoji nekoliko alternativnih teorija po kojima se smatra da bi krivci mogli biti i hormoni poput oksitocina, serotonina i dopamina.

Iako još ne postoje nikakvi konkretni dokazi, naučnici smatraju da bi na pad libida ponajviše mogli da utiču različiti lekovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.