Prva žena iz Srbije koja je osvojila Mont Everest: "Mrtav planinar pored nas je bio opomena" VIDEO

Mnogi planinari maštaju da će jednom stati na najviši vrh sveta, a samo retki se usuđuju da krenu na Mont Everest. Prva žena iz Srbije koja je uspela da se popne na 8.850 metara je Dragana Rajblović, a ovo je priča o njenom usponu i putovanju koje joj je promenilo život...

Utorak, 26.01.2021.

16:43

Izvor: Prva TV

Prva žena iz Srbije koja je osvojila Mont Everest:
Foto: Printskrin/Prva TV

Podeli:

Rizikovala je svoj život iz ljubavi prema planini, hrabro je koračala u surovim vremenskim uslovima na minus 40. Ona je prva žena iz Srbje koja se popela na Mont Everest, najviši vrh sveta. O svom neobičnom putovanju napisala je knjigu.

"Kad smo došli na vrh, kao da nismo bili svesni tog trenutka, meni je u glavi bila čitava istorija Everesta i uopšte uspona na tu planinu. Mora da se pazi da kad pređemo dva tri koraka da ne klizamo zbog onih metalnih šiljaka, da se ne zakače za platno i da se negde ne stropoštamo jer s druge strane je stvarno ambis", priča za "150 minuta" Dragana.

Ekspedicija je trajala skoro dva meseca jer su je od krova sveta na 8.850 metara delila tri kampa i 17 sati uspona.

"Kad smo u 11 uveče krenuli iz trećeg kampa koji je 8.300 metara, na metar i po pored našeg šatora je ležao planinar koji je dan pre umro od visinske bolesti. To mi je bila opomena jer sam ja i kod kuće pre nego što ću krenuti imala sve vreme u glavi kako ću ja da prepoznam da li treba da se vratim ako to ne budem mogla da izdržim".

Kiseonik u boci na poslednih 900 metara bio je spas, ali i teret.

Usledio je riskantni povratak, a zašto pogledajte u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.