Bračni terapeut: Ovo je strategija za srećnu vezu

Nakon skoro četiri decenije pomaganja parovima koji su na ivici razvoda da poprave svoje brakove, bračna terapeutkinja Mišel Viner-Dejvis naučila je nekoliko stvari o tome zašto neke veze uspevaju, a druge propadaju.

Sreda, 17.02.2021.

13:59

Izvor: zadovoljna.hr

Bračni terapeut: Ovo je strategija za srećnu vezu
Foto: Shutterstock/Syda Productions

Podeli:

Kako je objasnila za "Pshychology Today", zanimljivo je da postoji jedan zajednički naziv u osnovi svih ljubavnih veza koje traju. Radi se o načelu koje je izuzetno jednostavno za razumevanje, ali primena u praksi nije tako jednostavna.

Kada bi više parova živelo prema ovoj proverenoj strategiji, Viner-Dejvis je uverena da bi bračni terapeuti kao što je ona ostali bez posla.

A o čemu se radi? Reč je o "stvarnom, pravom davanju".

Ljudi imaju tendenciju da daju, odnosno da pokazuju ljubav jedni drugima na način na koji i sami vole da je primaju. Međutim, to nije stvarno davanje. Pravo davanje je ono kada svom partneru ili partnerki pružamo stvari koje oni im stvarno trebaju i koje sami žele.

Problem je u tome što, budući da smo svi različiti, možda nećemo u potpunosti razumeti potrebe svojih partnera.

Mogli bismo, dakle, lako da pomislimo da te potrebe nemaju smisla ili da su nevažne, a ponekad smo možda i neskloni da radimo ono što treba našim partnerima jer, jednostavno rečeno, to nama samima nije zabavno.

Međutim, o ovome se radi: naše procene i osećaji o potrebama naših partnera nisu bitni koliko god to grubo zvučalo. Bitno je da radimo ono što prija našim partnerima jer je to vrsta brige na kojoj se grade zdravi odnosi.

*ALT

"Pravo davanje" nije nešto što dolazi prirodno. Međutim, bitno je da se izađe iz svoje zone komfora kako biste učinili ono što odgovara vašem partneru, a ne vama.

Evo i konkretnog primera. Vi ste možda osoba koja nakon lošeg dana na poslu voli da je neko pita kako se oseća, što se dogodilo i slično... Međutim, to ne znači da i vaš partner voli takva pitanja.

Ako je on osoba koja voli sama sa sobom da procesuira loš dan, nemojte da mu postavljate niz pitanja samo zato što vi smatrate da je to normalan obrazac ponašanja.

Bitno je i da jedno i drugo budete spremni na "stvarno davanje". U suprotnom, bračni terapeuti i advokati ne treba da se brinu za svoj posao.

Ako pomislite da vaš suprug ne govori vašim "ljubavnim jezikom" verovatno ni vi ne govorite njegovim. Umesto da igrate igru nabijanja krivice, bolje odaberite opciju razgovora i krenite da popravljate stvari koje ne valjaju.

U suprotnom može da se dogodi da vas vaša osećanja odvedu na potpuno pogrešan put. Naime, kada su nam osećanja povređena ponašamo se na način koji onda izvlači ono najgore i iz naših partnera i u životu dobijamo manje od onoga što nam treba i zaslužujemo.

Umesto toga, moramo da naučimo kako da utišamo glasove u svojoj glavi koji osuđuju, traže osvetu i prisiljavaju nas na povlačenje.

Kada jednom iskusimo divne stvari koje mogu da se dogode kada se uzdignemo iznad svog ega i tvrdoglavosti i kada se okrenemo pravom, stvarnom, iskrenom, nimalo proračunatom davanju zapitaćemo se zašto smo toliko čekali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.