Da li je seks u trudnoći siguran i u kojim situacijama ipak treba da se izbegava?

Kad je reč o seksu u trudnoći mnogi budući roditelji, mame kao i tate, pri samoj pomisli na to osećaju laganu neprijatnost, pogotovo kad je buduća mama u već poodmaklom stepenu trudnoće.

Petak, 26.02.2021.

10:35

Izvor: super zena

Da li je seks u trudnoći siguran i u kojim situacijama ipak treba da se izbegava?
Foto: Shutterstock/Madam Pong

Podeli:

Čak i kad nema nikakvog fizičkog, odnosno medicinskog razloga da izbegavaju seks, često sami sebe izlude sa pitanjima tipa "Da li dete može nešto da oseti" ili čak "Da li može za vreme seksa beba može da bude povređena".

"Nema ničeg lošeg ni opasnog u seksu tokom trudnoće, pogotovo ako je već prošao termin porođaja", kaže dr Meri Džejn Minkin, profesorka akušerstva, ginekologije i reproduktivnih nauka na Medicinskom fakultetu na Jejlu.

Ona objašnjava da je nakon termina seks čak i poželjan da "dete pogura napolje", što se događa zbog muškog hormona prostaglandina koji mišiće materice podstiče na kontrakciju. Zbog toga i sami lekari često, kako kaže dr Minkin, par koji čeka bebu podstiču na češću seksualnu aktivnost.

"Ne postoji tačan, a ni pogrešan način ili 'pogrešna poza' seksa u trudnoći i ni jedan položaj neće da naškodi detetu", rekla je ginekološkinja, pa budućim mamama preporučuje da jednostavno odaberu onu pozu koja im je najudobnija i najviše im odgovara.

Smanjeni libido tokom trudnoće

Nemojte da se iznenadite, kaže dr Minkin, ako za vreme trudnoće jednostavno niste raspoloženi za seks. Žene seks najmanje žele u trećem tromesečju, verovatno jer osećaju da su 'velike', a i umorne su.

"Osim toga, ženski libido može da smanji i pojačano lučenje prolaktina", obasnila je.

Kad u trudnoći ipak ne bi trebalo da imate polne odnose?

Ginekološkinja kaže da se, ako osetite bol, zaustavite i javite svom doktoru ili ginekologu, a ako je sve u redu, možete i da nastavite sa aktivnošću.

*ALT

Ako ne želite da izazovete prevremeni porođaj

Doktorka kaže i da žene koje se leče zbog prevremenog porođaja ne bi trebalo da imaju polne odnose, jer prostaglandin iz sperme može da uzrokuje neželjene kontrakcije materice.

Ako krvarite

Dr Minkin je rekla da krv u trudnoći obično nije dobar znak, ni tokom ni nakon odnosa, pa ako vidite da krvarite, javite se lekaru.

Ako mislite da partner ima neku polno prenosivu bolest

Doktorka upozorava da ne bi trebalo tokom trudnoće da imate polni odnos sa partnerom za kog sumnjate da bi mogao da ima neku polnu infekciju.

"Zamolite ga da se što pre testira", kaže ginekološkinja i naglašava kako nije dovoljno da se koristi kontracepcija, jer ona nije 100 posto delotvorna u blokiranju polnih bolesti pa bakterije u vagini mogu da pređu na dete", objasnila je dr Minkin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.