Ne, ne ćutite! Tako ćete se od pasivca pretvoriti u agresivca

Probleme u vezi, ili probleme oko vaspitanja dece, trošenja, kućnih poslova, nikako ne smete gurati pod tepih jer oni uzrokuju neprolazne frustracije.

Subota, 06.03.2021.

19:15

Izvor: index.hr

Ne, ne ćutite! Tako ćete se od pasivca pretvoriti u agresivca
Foto: Profimedia

Podeli:

Česte svađe i nesuglasice razaraju vezu, naravno, ali još pogubnije je učestalo susprezanje emocija koje, kad kap prelije čašu, završava eksplozijom. Gotovo se svi pasivci koji prećutkuju partneru da ih nešto muči, pre ili posle, pretvore u agresivce, one koji će "pući" i preburno reagovati na naizgled običnu situaciju.

Psiholozi i stručnjaci za veze izdvojili su nekoliko takvih kritičnih tačaka koje svi parovi treba da stave na dnevni red žele li izbeći nesuglasice te svoju vezu ili brak učiniti kvalitetnijim.

Na listi spornih tema koje su česti okidač za svađu našla su se deca, novac te postupci članova familije i, naravno, njegove mame i prijatelja, koji nju duboko vređaju, a on ih ne primećuje.

1."Samo radiš i uopšte ne misliš na mene i porodicu"

Vaš suprug možda radi prekovremeno kako bi opstao ili jednostavno zato što uživa u poslu. Ako se zbog toga osećate usamljeno, nemojte mu reći: 'Prestani tako puno da radiš' jer mu time šaljete pogrešnu poruku da ne poštujete njegov trud i rad. Priznajte da vam nedostaje! Možete ujutro ustati pola sata ranije te zajedno popiti kafu, spremiti mu doručak i reći pozitivno šta želite od njega.

2. "Ti stalno prigovaraš"

Svako ponekad ima loš dan, no kad i ustanete na levu nogu, ne treba da iskalite nervozu na partneru ili supružniku. Kad vaš partner ima jedan od takvih dana te prigovara za sve i svašta, dobro ga slušajte, ne samo nekoliko minuta. Nakon što on kaže što mu je na srcu, uputite ga na svetliju stranu priče. Probajte i vi njega da oraspoložite, budite podrška.

3. "Hoćeš li se odlepiti od mobilnog telefona?"

Vratite li se kući i shvatite da se za pažnju morate boriti s kompjuterom ili s mobilnim telefonom, da, iznerviraćete se. Umesto da ga streljate pogledom, otvoreno mu recite da se osećate zapostavljeno. Dogovorite pravila da, npr., isključujete mobilne tokom jela ili bar na jedan sat uveče.

4. "Sve je na meni"

Ako osećate da vam partner ne pomaže dovoljno, razgovarajte pre nego što krenete u napad. Konkretno iznesite zahteve i navedite poslove koje bi on trebalo da uradi. Ako ponekad i zaboravi, smireno ga podsetite.

5. "Zanimam te samo kad želiš seks"

Intimu najviše kvari ako on emocije pokazuje isključivo kada želi seks. Bez stalnog pokazivanja osećanja, žene se osećaju nevoljeno te postaju uverene da ih partner iskorišćava isključivo za fizičke užitke. Počne li svaku nežnost tumačiti kao jeftinu uvertiru za seks, žena će, čim joj se on približi, postati napeta. Stručnjaci predlažu - odredite noći bez seksa kad će on pokloniti pažnju te pokazati da vas voli i kada nema šećera na kraju.

6. "Ne ruši mi autoritet pred decom"

Objasnite mu da u vaspitanju i vi i on morate biti na istoj strani. Možete raspravljati o stilu vaspitanja u četiri oka, ali pred decom uvek budite složni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare