Šta da očekujete u trudnoći: U prvim nedeljama možete čak da oslabite

Kreativni centar objavio je novo, izmenjeno i dopunjeno izdanje detaljnog i sveobuhvatnog vodiča kroz trudnoću "Šta da očekujete dok čekate bebu", autorke Hajdi Murkof. Reč je o najprodavanijoj knjizi o trudnoći u kojoj se nalazi sve što budući roditelji treba da znaju, o devet meseci od začeća do porođaja, i o periodu neposredno posle bebinog dolaska.

Ponedeljak, 22.03.2021.

13:51

Izvor: Super žena, Kreativni centar

Šta da očekujete u trudnoći: U prvim nedeljama možete čak da oslabite
Foto: Shutterstock/Elnur

Podeli:

Bliži se kraj prvog tromesečja i čudi me to što još nisam nimalo dobila u težini.

Mnoge žene teško uspevaju da u prvim nedeljama trudnoće dobiju bar malo u težini, a neke čak i smršaju zbog jutarnje mučnine i osećaja gađenja prema hrani. Na sreću, priroda se pobrinula za to da zaštiti bebe čije majke zbog mučnine i gađenja ne mogu dovoljno da jedu (ili da zadrže hranu koju pojedu). Sićušni fetusi imaju vrlo male potrebe za hranom, što znači da se to što niste dobili u težini neće odraziti na bebin rast i razvoj.

Ali to se ne može reći i za drugo tromesečje. Kako beba raste i kako se proces njenog formiranja zahuktava, kalorije I hranljive materije biće vam sve potrebnije i moraćete da uhvatite priključak I da dobijate u težini ustaljenim tempom (osim ako vam lekar ne odredi drugačije). Srećom, apetit se obično povećava paralelno s bebinim potrebama, pa dobijanje u težini neće za vas biti težak zadatak.

Zato ne brinite – čekanju na dodatne kilograme uskoro će doći kraj i bebi to do sada nije nimalo smetalo. Ali od četvrtog meseca nadalje počnite da pratite svoju težinu kako biste bili sigurni da se ona povećava odgovarajućim tempom. Ukoliko i dalje budete imali problema s dobijanjem u težini, pokušajte da povećate unos kalorija efikasnom ishranom (po mogućnosti s namirnicama bogatim hranljivim materijama; Probajte takođe da svakoga dana pojedete malo više hrane dodajući češće užine. Ako ne možete da pojedete mnogo hrane za jedan obrok (što nije ni dobro za varenje u trudnoći), uzimajte šest manjih obroka dnevno umesto tri velika.

Nemojte pre obroka piti tečnost da vam to ne bi smanjilo apetit. Uživajte u hrani bogatoj mastima koje su dobre za bebu (jedite orahe, semenke, avokado, maslinovo ulje). Ali ne pokušavajte da dobijete u težini obiljem brze hrane na svom jelovniku. Unošenjem praznih kalorija verovatno ćete samo vi dobiti u težini, a ne i beba.

Trudna sam 11 nedelja i bila sam šokirana saznanjem da sam već dobila 5,5 kilograma. Šta da radim?

Pre svega, nemojte da paničite. Mnoge žene se zaprepaste kada stanu na vagu na kraju prvog tromesečja i vide da su dobile četiri, pet, šest ili više kilograma. Ponekad se to dešava zato što trudnice bukvalno shvate da treba da jedu za dvoje (jedete za dvoje, ali je jedno od vas veoma, veoma sićušno) i konačno mogu da se opuste posle dugogodišnjih dijeta.

Neke žene pak otkriju da im kalorična hrana (sladoled, testenina ili hleb) umanjuje mučninu.

Foto: Promo

U svakom slučaju, nije sve izgubljeno ako ste se u prvom tromesečju malo više ugojili. Istini za volju, jezičak na vagi ne možete da vratite, niti te kilograme da rasporedite na sledećih šest meseci. Vašoj bebi je potreban stalan priliv hranljivih materija (naročito u drugom i trećem tromesečju, kada počne ubrzano da raste) i zato nije pametno smanjivati unos kalorija. Ali morate voditi računa o tome da do kraja trudnoće uskladite tempo dobijanja u težini sa zacrtanim planom – da ga usporite, ali ne i zaustavite – redovno kontrolišući telesnu težinu i pazeći na to šta jedete.

Posavetujte se s lekarom i napravite razuman plan za povećavanje težine u naredna dva tromesečja. Čak i ako budete dobijali 450 grama nedeljno do devetog meseca trudnoće (većina žena u devetom mesecu sporije dobija u težini ili uopšte ne dobija), nećete mnogo premašiti zacrtanih 16 kilograma.

Pročitajte poglavlje Devet meseci zdrave ishrane (četvrto poglavlje) da biste saznali kako da jedete za dvoje a da se ne udvostručite. Efikasnim dobijanjem u težini, koje se postiže najkvalitetnijom mogućom ishranom, ne samo što ćete postići taj cilj već će vam biti i lakše da se posle porođaja oslobodite viška kilograma.

Sutra objavljujemo tekst o tome koliko kofeina je zdravo po organizam trudnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare