Nakon 35-te kilogrami se teže skidaju: Namirnice koje najbolje pomažu u sprečavanju gojenja

Činjenica je kako posle 35. godine naš metabolizam usporava, a u prilog nam ne idu ni sve neuravnoteženiji hormoni i zato je vreme da prilagodimo svoje životne navike.

Nedelja, 28.03.2021.

08:15

Izvor: Super žena

Nakon 35-te kilogrami se teže skidaju: Namirnice koje najbolje pomažu u sprečavanju gojenja
Foto: Shutterstock/RossHelen

Podeli:

Uz dovoljno sna i vežbanja, jako je važno da izaberemo namirnice koje ubrzavaju naš metabolizam, a da se pritom ne odričemo užitaka.

Stvari se menjaju i postaje sve teže. Posle 35. godine metabolizam se usporava, što znači da će tokom normalnih dnevnih aktivnosti naše telo sagoreti manje kalorija nego ranije. Statistika definitivno nije na našoj strani. Svake decenije se naš metabolizam usporava za 5%, što znači da ćete sa 35 godina sagoreti 100 kalorija manje, odnosno sa 45 godina i do 200 kalorija manje, u poređenju sa sredinom dvadesetih. Sa istim navikama u ishrani i aktivnostima, godišnje možemo da se ugojimo osam do 12 kilograma.

Kao da samo to nije dovoljno, takođe treba da se razmotri mogućnost hormonske neravnoteže koja ima posledice kao što su zadržavanje tečnosti, smanjena funkcija štitne žlezde, povećanje telesne težine i nadutost. Lekovi na recept takođe mogu da ometaju sposobnost mršavljenja. Ipak ima nade za žene u 'klubu 35' i više! Sigurno znate puno žena koje, uprkos tome što su zakoračile u 4. deceniju života, izgledaju besprekorno. Možda ste baš danas pohvalili koleginicinu modnu kombinaciju koja joj savršeno stoji na vitkom telu? Neke žene su uspele da prilagode svoje životne navike i pronašle su savršenu formulu za održavanje željene težine. Zapravo uopšte nije tajna ili komplikovano. Sa dovoljno sna (6-8 sati dnevno) i uvođenjem nekog oblika fizičke aktivnosti (tri puta nedeljno), naši jelovnici će igrati vrlo veliku ulogu.

Vaš izbor treba da bude nutritivno bogata hrana umesto praznih kalorija u personalizovanom meniju gde se nećete odreći zadovoljstva. Najvažnije je zapravo pokrenuti metabolizam hranom, pa hajde da saznamo koja hrana će vam biti najbolji saveznik. Hrana bogata gvožđem, cinkom i selenom Iako igraju različite važne uloge u vašem telu. Gvožđe, cink i selen su potrebni za pravilno funkcionisanje štitne žlezde. Smanjena funkcija štitne žlezde znači da neće stvarati dovoljno hormona i zbog toga će se metabolizam usporiti. Uverite se da vaši tanjiri sadrže hranu bogatu ovim elementima, kao što su meso, morski plodovi, mahunarke, orašasti plodovi i seme.

Za međuobroke izaberi proteinske saveznike

Mnogi stručnjaci kažu da formula tri glavna obroka i dve grickalice dnevno odgovaraju našem metabolizmu. Ali da li ste znali da je za grickalice najbolje odabrati hranu sa visokim udelom proteina koja će vas siti najmanje dva do tri sata? Pored toga, istraživanje je pokazalo da su ljudi koji se praktikuju ishranu obogaćenom proteinima zadovoljniji i stoga neće podleći prejedanju ili izuzetno visokokaloričnoj hrani. Izaberite jogurt, kuvana jaja ili finu posnu šunku koja će zadovoljiti i vaše nepce, a ne samo telesne potrebe.

*ALT

Mahunarke

Sočivo, grašak, leblebije, pasulj posebno su bogati proteinima u poređenju sa drugom hranom biljnog porekla. Visok sadržaj proteina podstaći će vaše telo da sagore više kalorija da bi ih probavilo. Mahunarke takođe sadrže vlakna koja telo koristi kao hranu za dobre bakterije koje žive u crevima. Dobro varenje je zagarantovano!

Ljuta papričica

Većina studija sugeriše da kapsaicin iz ljute paprike ubrzava metabolizam i pomaže sagorevanju kalorija i masti. Štaviše, neke studije upozoravaju da uzimanje 135-150 mg kapsaicina dnevno može sagoreti oko 50 procenata unosa kalorija. Pored toga, navodi se da uzimanje kapsaicina pre obroka može suzbiti apetit, ali i smanjiti broj kalorija koje jedemo iz ugljenih hidrata. Ko voli ljuto?

Začini koji znače za liniju

Neki začini imaju posebno podstiču rad metabolizma i sagorevanje kalorija. Tako ćete, na primer, da sagorite 43 kalorije više ako uz obrok pijete toplu vodu pomešanu sa 2 g đumbira u prahu u poređenju sa običnom čašom vode. Đumbirom ćete usput potisnuti osećaj gladi. Kajenski biber imaće sličan efekat, a svoj metabolizam možete da pokrenete uz pomoć cimeta i kurkume. Sledeći put ne štedite na svojim omiljenim začinima!

Kakao je dozvoljeno zadovoljstvo

Kakao je pravi dokaz da ne moramo da se odreknemo svoje omiljene hrane da bismo pokrenuli metabolizam. Ipak, najviše koristi ćete imati od sirovog kakaa, koji da igra ulogu u sprečavanju gojenja odnosno smanjenju apsorpcije nepotrebnih kalorija. Prema nekim studijama, kakao može da stimuliše potrošnju energije, a uz to je i malo kalorija, obezbediće dobro raspoloženje, a ako ga pijete uveče, dobar san.

Voda, kafa, čaj, sve je poželjno

Nije novost što nam je potrebna voda da bismo održali metabolizam. Vodom možemo da ga ubrzamo i do 40 procenata, ali ovaj efekat traje najviše 90 minuta nakon konzumiranja vode. Kofein takođe podstiče metabolizam do 10%, a najviše volimo da ga konzumiramo u čaju i kafi. Dok uživate u gutljajima kafe, budite slobodni danas i razmislite o tome kako vam pomaže u održavanju kilograma. Međutim, nemojte da preterate sa kofeinom, kao ni sa mlekom, pavlakom i šećerom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.