Kosi nakon zime treba da se udahne nov život

Nakon što tokom zime vaša kosa pretrpi stalne šokove kada ulazite u tople prostorije sa hladnoće od spolja, početak proleća je idealno vreme da udahnete novi život svojim pramenovima.

Utorak, 30.03.2021.

08:35

Izvor: Super žena, mbg

Kosi nakon zime treba da se udahne nov život
Foto: Shutterstock/BLACKDAY

Podeli:

Zimi imamo suvu i dosadnu kosu jer se koža i kosa menjaju pod uticajem okoline. Dolaze u kontakt s širokim rasponom stresora koji utiču na njihovo zdravlje i izgled. Dakle, kad naša koža i kosa odražavaju sezonske promene ili promene okoline, ne treba da čudi da ćemo možda morati da prilagodimo svoju rutinu kako bismo pomogli telima da reaguju na te spoljne uticaje.

Zima utiče na kosu zbog nekoliko faktora, a najočiglednije je vreme. Postoje zapravo dva razloga, kada je vazduh suv i hladan napolju, kosu može da učini lomljivijim i sklonijom oštećenjima. Tada, kada se povučemo u zatvoreni prostor, prejaki grejni sistemi takođe mogu da dehidriraju kosu. Kosu oštete upravo takve promene temperature.

"Zimi je vaša kosa izložena toplini radijatora, vrućini automobila i suvom i hladnom svežem vazduhu", kaže stilista Leonardo Maneti iz Bruklinu.

Uz to, verojatno se i tuširate u toplijoj vodi, što takođe može da osuši kosu.

"Zimi je za kosu problematična i vruća voda koja se koristi pod tušem", kaže Megan Tejlor, stilistkinja kompanije "Gloria and Company" iz Ferhevena u Masačusetsu.

Osim toga, šeširi i kape mogu pramenove kose da učine statičnijim ili beživotnim. Problem može da bude i nakupljanje naslaga suvih šampona koji mogu da matiraju pramenove, jer ljudi mogu da protežu vreme između pranja tokom zimskih meseci. Akumulacija se može da se dogodi čak i zbog prekomerne upotrebe krema i seruma za oblikovanje, posebno silikonskih.

Kako da obnovite kosu?

Trebaće vam neko vreme da "probudite" svetle niti iz hibernacije, a ne postoji jedno rešenje za sve. Oni koji imaju uvojke možda će morati da se usredsrede na hidrataciju, dok onima sa ravnom, finom kosom treba doza bistrog šampona.

Za suve, lomljive kovrdže

Odlučite se za intenzivni restorativni tretman, jednom ili dva puta nedeljno dok ne počnete da primećujete napredak. Razmislite o nanošenju maske za kosu preko noći, zaštitite kosu kapom za tuširanje i pustite da upije preko noći, a ujutro isperite. Takođe možete da isprobate tretman vrućim uljem.

Za ravnu, beživotnu kosu


Ako vaša kosa izgleda beživotno zbog nakupljanja različitih sredstava, posegnite za prirodnim bistrim šamponom kako biste vratili sjaj pramenovima.

Za oštećenu kosu

Trebalo bi da odete kod frizera da vam ošiša krajeve. Oštećeni krajevi apsolutno mogu da budu uzrok mutne kose, a ako ih ošišate, odmah će izgledati zdravije.

Za opštu "otupljenost" kose


Naravno, vašoj kosi je očajnički potrebno samo malo ljubavi i hranljivih sastojaka. U tom slučaju postoje razni preparati koji vlaže i neguju kosu, a birajte one koji odgovaraju vašem tipu kose.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare