Nije do skupih sorti i aparata: Ovo je ključno za dobru kafu

Različite vrste soli kojima obiluje tvrda voda podstiču otpuštanje aroma iz zrna kafe zbog čega ni najskuplja kafa ne bi bila tako ukusna ako se priprema u mekoj vodi.

Četvrtak, 08.04.2021.

12:33

Izvor: B92

Nije do skupih sorti i aparata: Ovo je ključno za dobru kafu
Foto: Profimedia

Podeli:

Zaboravite na luksuzne aparate za kafu, kupovinu najskupljih zrna ili specijalne tehnike mešanja, jer u dobrom ukusu omiljenog napitka najveću ulogu ima voda, pokazala je studija britanskog Univerziteta Bat. U njoj je hemičar Kristofer Hendon analizirao tačan sastav kafe koju je prethodno dao volonterima na testiranje.

Čak i ako se koristi ista sorta i zrna, kafa može da ima potpuno drugačiji ukus ako se skuva u različitim vodama iz slavine, zaključili su naučnici. Ono što najviše utiče na dobar ukus kafe je relativno tvrda voda, koja ima veći udeo magnezijumovih iona i podstiče otpuštanje aroma iz zrna, piše Daily Mail.

Trik za ukusniju tursku kafu - šta vam je sve potrebno:

  • hladna voda
  • turska kafa: razlika između turske i bilo koje druge mlevene kafe je u tome što je turska finije mlevena. Iako uz mlin za kafu mešavinu možete da pripremite i sami, danas se može kupiti već gotova
  • bakrena džezva
  • šoljice za kafu
  • šećer

Foto: Profimedia

Kako skuvati kafu?

Za kuvanje kafe ne treba vam neka posebna veština sve dok imate na umu nekoliko jednostavnih trikova.

Voda: uvek koristite hladnu vodu, a za tačnu količinu potrebne kafe odmerite broj šoljica za kafu. Kada je u pitanju razmera vode prema turskoj kafi, pravilo je jedna i po "šoljica" vode po šoljici. Pritom je šoljica ona u kojoj ćete kafu da poslužite, a ne uobičajena merna šoljica.

Kafa i šećer: Za svaku šoljicu kafe treba vam čajna kašičica mlevene kafe. Ako pripremate kafu sa šećerom, dodajte ga odmah na početku. Ipak, ako neko od vaših gostiju ne voli slatku kafu, skuvajte je bez šećera i prelijte u šoljicu, a u ostatku kafe u džezvi dodajte šećer za druge goste i promešajte.

Dakle, postavili ste džezvu sa hladnom vodom na srednje jaku vatru i kada prokuva, dodali ste kafu. Sačekajte da se smesa podigne. To će potrajati par sekundi, pa dobro pripazite. Kako se kafa zagrejava, na vrhu se stvara tamna pena. Običaj je tursku kafu servirati sa penom na vrhu. Zato pre nego što tečnost ponovo uzavre, čajnom kašičicom deo te pene prebacite pojedinačno u svaku šoljicu, a zatim vratite džezvu na vatru. Kad kafa zakuva, prelijte tečnost do pola šoljice preko pene koju ste već ranije stavili. Zatim džezvu vratite na vatru i zakuvajte ostatak kafe još 10 do 15 sekundi, a potom time napunite šoljice do vrha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare