Majka princa Filipa bila je gluvonema, na psihijatriji, kraljevsku porodicu zamenila pravoslavljem

Priča o porodici pokojnog princa Filipa istovremeno je fascinantna i tragična.

Utorak, 13.04.2021.

13:46

Izvor: B92

Majka princa Filipa bila je gluvonema, na psihijatriji, kraljevsku porodicu zamenila pravoslavljem
Princeza Alis i princ Filip, 1924. godine/Foto: Profimedia

Podeli:

Pokojni princ Filip rođen je u vili Mon Repos na Krfu kao potomak grčke i danske kraljevske porodice, kao sin jedinac i peto dete princa Endrjua od Danske i Grčke i princeze Alis od Batenberga.

Kada je princ Filip imao 18 meseci, porodica je morala da prebegne iz Grčke, a kao jedini muški nasednik, odrastao je odvojen od svojih sestara.

Majčinu porodicu nije baš poznavao, budući da oni nisu bili deo njegovog odrastanja, posebno kada je njegova majka, nakon što je preživela revoluciju, ali i progonstvo doživela najpre nervni slom, a zatim postala potpuno posvećena veri, pokazujući veliku hrabrost kada je tokom rata zaštitila jednu jeverejsku porodicu.

U potpunosti je okrenula leđa kraljevskom životu, i Alis od Batenberga postala je kaluđerica.

*ALT

Princ Filip ju je mnogo voleo, iako ga je prisilno odvajanje od majke naučilo da bude samostalan.

Ko je zapravo bila Filipova majka?

Alis od Batebenga rođena je 1885. godine u dvorcu Vindzor, kao praunuka kraljice Viktorije i jedno od četvoro dece. Odgajana je kao britanska princeza iako su njeni roditelji, princeza Viktorija od Hesena i Rajne i princ Luis od Batenberga bili Nemci.

Od rođenja je bila gluvonema, ali to je nije sprečilo da nauči da čita sa usana, najpre engleski i nemački, a kada se udala i grčki i francuski. Imala je snažnu volju za učenjem i snalaženjem u životu, poput njene bake.

"Vidite, ako Alis ne čuje i ne razume o čemu govorimo, bitno je da to ne ponavljamo. Tako će se bolje koncentrisati kako bi se snašla i to će joj kasnije pomoći u životu", navodno je govorila njena baka, princeza Alis od Velike Britanije, po kojoj je i dobila ime. Princ Filip ju je mnogo voleo, iako ga je prisilno odvajanje od majke naučilo da bude samostalan. Ali, ko je zapravo bila Filipova majk

Za princa Andreja od Grčke i Danske udala se 1903. godine, kada se iz Vindzorske palate preselila u Atinu. Bili su vrlo imućna porodica, a pretpostavlja se da je samo za venčanje od ruskog cara i carice princeza Alis dobila tijaru u današnjoj vrednosti od 14 miliona američkih dolara.

*ALT

Njihov brak nije bio idiličan, a ogorčena zbog lošeg ponašanja svog supruga, princeza Alis je svog naslednika poslala na školovanje u Englesku.

Tako se princ Filip već sa deset godina, našao sam, okružen daljom rodbinom u novoj zemlji, koju je kasnije prihvatio kao svoju domovinu.

Posle izbijanja Prvog svetskog rata, grčka vlada je podržavala sile Antante, ali kralj Konstantin I, brat princa Andreja, 1917. godine bio je prisiljen da abdicira sa prestola u korist mlađeg sina Aleksandra zbog svojih pronemačkih stavova i sukoba s grčkom vladom. Tako je kraljevska porodica proterana iz Grčke.

Kada se sve malo primirilo, vratili su se u Grčku, ali ubrzo nakon toga princ Andrej uhapšen je i optužen za loš rezultat u Grčko-turskom ratu, u kojem je njegova zemlja izgubila veliki deo teritorija. Kriza u porodici ponovo navodi princezu Alis na beg. Ovoga puta s decom je pobegla u Pariz. Njen brak s princem Andrejom već je i pre toga bio u krizi, a ovo ih je dodatno razdvojilo.

Kada se udala princeza Alis prihvatila pravoslavlje i okrenula se veri, i to fanatično. Nakon što su prognani iz Grčke, stanje joj se pogoršalo i dijagnostikovana joj je šizofrenija, a 1930. godine završila je na psihijatriji u Švajcarskoj gde ju je, prema dostupnim dokumentima, lečio čuveni Sigmund Frojd.

"Moja jadna Alis u prilično je nenormalnom stanju. Ima vizije Hrista i tvrdi da će uskoro poslati Božju poruku svetu", pisala je u svojim pismima tih davnih vremena Viktorija od Hesena i Rajne, majka princeze Alis.

U sanatorijum je odvedena prisilno, a tim doktora, na čelu s Frojdom, podvrgao ju je agresivnim metodama lečenja.

U tim godinama porodica ju je potpuno zaboravila, ćerke su se udale za nemačke političare, pristalice nacističkog pokreta. Grčko-britanska kraljevska porodica bila je rasuta po svetu, na suprotnim stranama zaraćenih sila. Ponovo su se spojili tek na sahrani princeze Sesilije. Sa sinom se tako prvi put videla tek 1937. godine, na sahrani svoje ćerke, a Filipove sestre, koja je sa suprugom i dvoje dece poginula u avionskoj nesreći.

Kada je puštena iz mentalne ustanove, iako se nikada nije zavetovala, princeza Alis potpuno se posvetila veri i pomaganju unesrećenima i samoinicijativno je oblačila odoru časne sestre, po čemu je kasnije bila prepoznatljiva. Osnovala je humanitarno udruženje Marta i Meri, u kojem je podučavala medicinske sestre i zbrinjavala obolele i stradale. Ali, stigma zbog mentalne bolesti i želja da se zaštiti privatnost kraljevske porodice ostavili su Alis gotovo napuštenom i skrivenom.

Na samrti je svom sinu ostavila poruku u kojoj je pisalo:

"Dragi Filipe, budi hrabar i zapamti - nikada te neću napustiti. Uvek me potraži kada ti bude teško. S ljubavlju, tvoja stara majka."

Iako je umrla u kraljevskoj palati u Londonu, Alis je po svojoj želji sahranjena u ruskoj pravoslavnoj crkvi svete Marije Magdalene u Jerusalimu 1988. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.