Izveštaj UN: Milioni žena i devojčica nisu vlasnice svojih tela

Stotine miliona žena širom sveta ne raspolažu slobodno svojim telom, objavile su Ujedinjene nacije u svom izveštaju. Pandemija i zatvaranje škola posebno su pogodili devojčice.

Četvrtak, 15.04.2021.

12:02

Izvor: Super žena

Izveštaj UN: Milioni žena i devojčica nisu vlasnice svojih tela
Foto:Profimedia

Podeli:

U 57 siromašnih zemalja koje su uzete pod lupu, po 75 odsto žena može samostalno da odluči sa kim će imati seksualne odnose i da li će ići lekaru, dok 91 odsto žena može da odluči o upotrebi kontracepcije. Slobodu da odluči o sve tri stvari ima svega 55 odsto žena, piše u Izveštaju o svetskom stanovništvu.

"U suštini, time stotine miliona žena i devojčica nisu vlasnice sopstvenih tela. Njihovim životima vladaju drugi ljudi“, rekla je Natalija Kanem, šefica Fonda UN za stanovništvo.

Među istraženim zemljama, najniži udeo žena koje samostalno odlučuju o telu zabeležen je u Senegalu, Nigeru (po sedam odsto) i Maliju (osam odsto). U Albaniji, jedinoj balkanskoj zemlji koja je obuhvaćena, taj procenat iznosi 69.

Prema izveštaju, od početka pandemije je više žena i devojčica nego ikada izloženo nasilju i štetnim praksama poput ranog udavanja. Tome su, kaže se, između ostalog vodila i zatvaranja škola širom planete.

Dramatičan je porast i „ženskog obrezivanja“, odnosno odsecanja spoljnih delova vagine kod devojčica u nekim zemljama Afrike, Bliskog istoka, Indoneziji i Maleziji. Fond UN procenjuje da su tokom pandemije dodatna dva do tri miliona devojčica bile žrtve te „tradicije“.

Autori studije pronašli su direktnu vezu između seksualnog samoopredeljenja i obrazovnog nivoa. Prema studiji, žene koje imaju niže obrazovanje od muža češće trpe seksualno nasilje nego žene koje imaju slično obrazovanje kao partneri.

Mnoge devojčice i žene ne znaju da imaju pravo da odbiju seksualni odnos, navodi se u tekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare