Dr Maja Jevđović: Estetske intervencije radite u ordinacijama, ne u salonima

Početkom marta mediji su izveštavali o devojkama čija su lica uništena u jednom salonu, koji je zatim zatvoren.

Petak, 16.04.2021.

12:32

Izvor: TV Prva, Super žena

Dr Maja Jevđović: Estetske intervencije radite u ordinacijama, ne u salonima
Foto: Printscreen/TV Prva

Podeli:

To za oštećene nije bilo dovoljno. Šta je moguće popraviti, šta se leči i gde treba raditi estetske zahvate i korekcije - o tome je danas u "Jutru" Televizije Prva govorila doktorka estetske medicine Maja Jevđević.

"Estetske intervencije, prema Zakonu Ministarstva zdravlja, smeju da rade doktori medicine i doktori stomatologije (injektovanje materijala poput hijaluronskih filera, botulinskog toksina). Bitna stavka je da Zakon propisuje da se to radi u zdravstvenim ustanovama, ordinacijama. Ja sam morala da registrujem ordinaciju, nisam smela da radim u kozmetičkom salonu. Zašto klijenti rade drugačije i odlaze u kozmetičke salone da rade korekcije ne znam, ali sve više se viđaju komplikacije i o tome se diskutuje. Kontrola nas, lekara, koji imamo ordinacije je česta i ozbiljna, a što se tiče ostalih prostora gde se ovakve intervencije rade, ne znam", rekla je dr Maja Jevđević.

Ljudi nisu dovoljno informisani gde smeju da se rade estetske intervencije, a trebalo bi da budu svesni da ove intervencije nisu isto kao kada radite šminku, nokte, frizuru. To je ozbiljna stvar, kod koje može doći do komplikacija. Reč je o medicini jer se rade zahvati na licu.

"Greška je što pacijenti prvo pitaju koja je cena jednog milimetra hijaluronskog filera. To je greška u startu. Da li je kod nekog 15.000 dinara ili 30.000 nešto je što povuče pacijenta, i to je greška. Šta vi u stvari plaćate? Plaćate stručnost, tog lekara koji je edukovan za to što radi, plaćate pregled, to što će doktor znati šta su moguće kontraindikacije jer je mnogo oboljenja kada ne sme da se injektuje botoks ili radi uvećanje usana. To lekar procenjuje i tog pacijenta će pratiti ubuduće", objasnila je doktorka Jevđović

Zakon propisuje i tri godine radnog iskustva u medicini da bi se neko bavio ovim poslom, a sa druge strane, problem je i što na tržištu postoje materijali koji su loši, nisu registrovani.

"Svaka ordinacija ima dozvolu Ministarstva rada za rad, i pacijenti moraju da pogledaju ako žele da urade nešto na licu i telu, da li ordinacija ima dozvolu. Mora proveriti diplomu lekara, moraju da se raspitaju i da steknu poverenje. Estetske intervencije ne treba raditi kod nekog ko nije kvalifikovan. Ordinacija mora biti registrovana na kao lekarska ordinacija", kaže dr Jevđović.

Pacijenti još nisu svesni komplilkacija i prelako odlaze da urade usne, na primer, prema ceni, a trebalo bi da brinu o sebi i dobro se raspitaju. Poseban oprez treba imati kada su u pitanju reklame na društvenim mrežama, gde oni koji su "do juče radili obrve, a sada rade i usne".

Estetskim korekcijama treba da se bave lekari, cena ne treba da bude odlučujuća, a oprezno treba birati i ordinaciju u kojoj ćete raditi estetske zahvate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare