Jubilarni: Pevačica Doris Dragović puni 60 godina

Pevačica upečatljivog glasa i lepote nekada je punila dvorane širom stare Jugoslavije.

Petak, 16.04.2021.

14:42

Izvor: Izvor: B92/Index

Jubilarni: Pevačica Doris Dragović puni 60 godina
Foto: Profimedia

Podeli:

Rođena je kao Dorotea Dragović, ali još od detinjstva su je svi zvali Doris. Kao mala želela je da postane učiteljica i balerina, ali kao što je poznato život ju je naveo na drugačiju stranu. Ova hrvatska pevačica u svojoj bogatoj karijeri broji više od dvadesetak albuma, hiljade koncerata, punila je stadione i dvorane širom Jugoslavije.

Rođena je 16. aprila 1961. godine u Splitu i sa samo 20 godina postala je član benda More, s kojim je postigla zapažen uspeh. Ljubav prema muzici nasledila je od maminog brata trubača Edija Radosavljevića, ali vrata slave su joj se otvorila zahvaljujući kantautoru Zrinku Tutiću.

Isticala je da su joj uzori bili Tereza Kesovija, Gabi Novak i Arsen Dedić.

Od 1986. počela je njena solo karijera, a iste godine, predstavila je Jugoslaviju na Pesmi Evrovizije u Norveškoj i tada je zauzela 11. mesto.
Nakon raspada Jugoslavije, Dragovićeva je nastavila svoju karijeru na hrvatskoj estradnoj sceni. Neki od njenih najvećih hitova su Opilo me vino, Moram, Šakom o stol, Malo mi za sriću triba, Ja noćas umirem...

Krajem devedesetih je predstavljala Hrvatsku na Pesmi Evrovizije u Izraelu sa pesmom "Marija Magdalena" i osvojila 4. mesto.
Doris je udata je za Marija Budimira, bivšeg vaterpolistu iz splitskog Jadrana. Sa njim ima sina Bornu, a Splićanka je u srodstvu i sa poznatom balerinom Anom Roje.

Krajem 1990. godine harizmatična brineta zajedno sa porodicom dala je intervju za jedan prestižni jugoslovenski magazin koji vam prenosimo.

Bez obzira hoće li Doris Dragović novogodišnju noć provesti radno, s mikrofonom u ruci i pesmom svojoj publici poželeti Srećnu Novu ili će pak staru da isprati u društvu ukućana, imaće razloga da nazdravi. Godina što prolazi popularnoj je Splićanki, kako sama kaže, podarila dva najlepša poklona - prvo Marija, pa potom Bornu.

Ima 26 godina. Od kraja aprila je zakoniti suprug takođe lepe Doris. Mnogi su uzdisali za izgledom, temperamentom i šarmom spomenute dame, ali, eto, baš se Mariju posrećilo da je "odvede pred oltar"

Borna je divna beba, rođena početkom septembra. On je svoju mamu primorao da, pre nego što je planirala, kaže sudbonosno "da".

Došao je na svet carskim rezom, četrnaest dana pre nego što su to rekli doktori.

"Tolerisao" je tri meseca roditeljskog premišljanja hoće li se zvati Ivan ili Borna. Napokon, prvog dana decembra i ta dilema je rešena. U crkvi svetog Ante na Poljudu, onoj istoj u kojoj su se venčali Doris i Mario, malac je dobio ime.

Zbog njega je stan Dorisinih roditelja, od 57 kvadrata, postao još tesniji. U tom prostoru punom roditeljske topline žive tri generacije - Dorisini roditelji, mama Aliče i tata Jakov, zatim mladi supružnici i Borna oko koga se sve, s razlogom, vrti.

Spomenusmo da Dalmatinke obično za muževe biraju ljude sa severa. Posebno one koje, kao Doris, na primer, deo godine žive u Zagrebu.

A Doris: "A, ne. Ja sam se odlučila za "svoje jato". Maria poznajem, čekajte, biće dve godine. Udaja nije bila planirana, ali odlučio je Borna koji je bio na putu. Trudnoću sam relativno dobro podnosila, osim što sam imala mučnine. Spasila me svekrva predloživši da jedem što više badema. Zbog toga Borna ima, kako kažu, veliku kosu.

Mario nam objašnjava da su se njih dvoje, zapravo, obostrano "upecali". Bilo je leto, pa kako to već ide... plaža, more, zanos, poziv u kafić, pa izlazak u disko. Koliki su mu samo zavideli što je baš on taj sretnik koji je bio najbliži srcu popularne pjevačice.

Doris dodaje kako Mariju njena popularnost i nije preterano mnogo značila. Napokon, Mario je vrlo poznat u krugovima u kojima se kreću i danas neretko Doris predstavljaju "kao Marijevu ženu". Zbog Marija njegova je sadašnja supruga počela da odlazi na vaterpolo utakmice. Štoviše, postala je pravi navijač. Vikala je, skakala s mesta... Zato joj je, "kad se dogodio Borna", zabranio pristup bazenu.

Pitamo ga je li i on odlazio na koncerte svoje izabranice. Ali, s odgovorom je požurila Doris. "Nikada nisam pevala u Splitu i ovde me nije imao prilike da gleda. To je duga priča, kao u onoj narodnoj "niko nije dovoljno dobar u svom selu". Ovo je podneblje našoj muzici podarilo prekrasne talente i mnogo lepih glasova, ali oni su uglavnom odlazili u Zagreb i tamo sticali pozicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.