Duhovita, jedinstvena i smela: Životna priča glumice Ža Ža Gabor, žene koja se udavala devet puta

"Žena se mora udati iz ljubavi i mora se udavati sve dok ne pronađe ljubav."

Subota, 01.05.2021.

13:00

Izvor: B92

Duhovita, jedinstvena i smela: Životna priča glumice Ža Ža Gabor, žene koja se udavala devet puta
Foto: Profimedia

Podeli:

Mađarsko-američka glumica Ža Ža Gabor rođena je 6. februara 1917. godine u Budimpešti pod imenom Šari Gabor, kao srednja od tri ćerke. Do 1932. igrala je u jednom bečkom pozorištu, 1936. pobeđuje na izboru za Mis Mađarske, a pet godina kasnije odlazi u Ameriku, gde počinje filmsku karijeru.

Međutim, veću popularnost od filmova doneo joj je buran privatni i ljubavni život, o kom se i danas piše. Sa svojim izjavama decenijama je bila omiljena tema u novinama, dok je sa sestrama Magdom i Evom tabloidima često davala povoda za bizarne tekstove.

Za mnoge stvari Ža Ža je ostala mistična i tajanstvena, a kolumnistkinja Sindi Adams smatra da je nasledila talenat za manipulaciju od majke: "Talenat za laganje nasledile su od majke Žoli. Lagale su o svemu. Kada sam pisala svoju knjigu o Žoli, Eva se udavala za svog četvrtog supruga, a venčanica je bila veoma dekoltirana. Na grudima joj je bio krst. Gabori su Jevreji, a ja sam pitala šta je sa tim krstom. Ona mi je rekla: Evin budući suprug mrzi Jevreje, pa ti u knjizi napiši da smo katolici. Živeli su tako bez dodira sa realnošću", otkrila je kolumnistkinja.

Za njenu otvorenost biografi su isticali da je volela da koketira sa svima, pa i sa štampom. Govorila je o svemu, pa je tvrdila da je nevinost izgubila sa turskim predsednikom Ataturkom. Navodno ga je upoznala prilikom jedne posete njegovoj zemlji, a u vezi su bili nekoliko meseci, jer ju je Drugi svetski rat naterao da potraži svoj drugi dom u Americi.
Tamo se udala za Konarda Hiltona, pradedu starlete Paris Hilton koji joj je limitirao nedeljni trošak na 250 dolara. To joj nije prijalo, usledio je razvod, ali pre rastave, glumica je ostala trudna i to, kako je posle objavila u svojoj biografiji, nakon što ju je suprug silovao.

Za vreme trudnoće plavuša je na televiziji ugledala glumca Džordža Sandersa i izjavila da će on postati njen muž. Kad se Francesca rodila, ubrzo je došla do glumca i udala se za hladnog i okrutnog Sandersa koji je bio njena velika ljubav. Tada je odlučila da će i sama da postane glumica i vrlo brzo počela je da se pojavljuje na ekranu.

Filmovi u kojima je igrala su "Nismo venčani", "Mulen Ruž", "Lili", "Čovek koji ne želi da priča"... Početkom šezdesetih njeno ponašanje je postajalo još čudnije. Poznat je slučaj kada je ošamarila hotelskog radnika, a u jednom hotelu u Lisabonu odbijen joj je ček, pa je održala konferenciju za štampu na kojoj je objavila da neko pokušava da je ubije.

Nizala je brak za brakom, i to sa sa finansijskim savetnikom Herbertom Hantnerom, naftnim naslednikom Džošuom Cosdenom, Džekom Rajanom, Majkl O'Herom, meksičkim glumcem Felipeom de Albom i Frederikom von Anhaltom.

Brak s de Albom jedan je od najkraćih u istoriji. Par se venčao 13. aprila 1983. godine, a samo dan kasnije su poništili brak. Frederik von Anhalt je bio poslednji suprug slavne glumice i sa njim je bila sve do svoje smrti 2016. godine. Smatrala je da brak mora biti 50-50 tj. da muškarac mora da ima barem 50 godina i 50 miliona dolara na bankovnom računu. Takođe, duhovito je pričala i o porodici i tako zabavljala javnost: "Verujem u velike porodice. Svaka žena treba da ima barem tri muža".

Neke od njenih čuvenih izjava su:

"Ako vam se sviđa muškarac i vi se sviđate njemu, udajte se što pre. Inače ćete se oboje predomisliti, a za to imate dovoljno vremena nakon venčanja".
"Treba li muškarcu vratiti prsten? Naravno, ali prvo iz njega moraš izvaditi sve dijamante".
"Puno je lakše usrećiti tuđeg supruga nego svog".
"Sjajna sam u čuvanju kuće. Svaki put kad ostavim muškarca, zadržim njegovu kuću".
"Pametnoj ženi muškarci nisu problem nego rešenje".
vŽena se mora udati iz ljubavi i mora se udavati se sve dok ne pronađe ljubav".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.