Veroučitelj Dragan Popović: Potresna priča stoji iza pesme "Đurđevdan"

Mnogo je različitih običaja koji se upražnjavaju za slavu Đurđevdan, jer taj dan je i pre prihvatanja hrišćanstva imao svoje mesto u narodu.

Četvrtak, 06.05.2021.

12:37

Izvor: Super žena

Veroučitelj Dragan Popović: Potresna priča stoji iza pesme
Foto: Printskrin/TV Prva

Podeli:

U danu koji je smatran za granicu između zime i leta, praznovalo se za zdravlje ukućana, udaju i ženidbu mladih, plodnost stoke i dobre useve. Kako se danas proslavlja Đurdevdan i ko ga sve slavi pitamo veroučitelja Dragana Popovića.

Na pitanje kako se razlikuje slavlje u gradu i nekim manjim mestima, veroučitelj odgovara: "Postoje razlike, ali nisu velike. Bitno je da čovek donese kolač, žito i sveću u crkvu - da sveštenik preseče kolač. Najviše se razlikuje koliko je neko pravoslavni hrišćanin i da tog dana ode na liturgiju, pa tek onda da preseče kolač".

"Sveti Đorđe je jedini svetitelj nazvan pobedonoscem i slave ga rimokatolici, pravoslavci i Romi. Zanimljivo je da je Sv. Đorđe koji je rođen u Kapadokiji i on je zaštitnik arapskog sveta. Svi Romi slave Đurđevdan i po meni govori da su arapskog porekla", zaključio je Popović.

Jedna od najvećih pesama u našem narodu jeste pesma "Đurđevdan" i iza nje stoji tužna priča: "To je potresna pesma, gde su u zatvoru u Sarajevu 1942. otvorena vrata na Đurđevdan i ustaše su Srbima rekli da idu na đurđevdanski uranak. Tada je preko 3000 ljudi odvedeno u Jasenovac vozom i jedan dečko je od jada u vagonu zapevao ovu pesmu".

Ceo priliog možete pogledati u video-materijalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare