Koja dijeta je najpopularnija u svetu, a koja kod nas

Znate li da je u SAD-u najpopularnija mediteranska dijeta, a da je keto dijeta koja se u Srbiji visoko kotira, u svetu daleko od najpopularnije.

Petak, 07.05.2021.

09:25

Izvor: Super žena

Koja dijeta je najpopularnija u svetu, a koja kod nas
Foto: Shutterstock/ Dima Sobko

Podeli:

U anketi "Koju dijetu ste probali" i koju smo sproveli na Vajber grupi Super žene, koja ima više od 90.000 pratilaca, 60 posto vas je probalo keto dijetu, 14 posto mediteransku, a 11 posto mesečevu.

Zanimljivo je da prema izboru stručnjaka, kao i Svetskom izveštaju za 2020. godinu u konkurenciji najboljih dijeta u SAD-u "pobeda" je pripala mediteranskoj dijeti, a takođe na samom vrhu su se našle dash dijeta, fleksitarian i program "Weight Watchers", kao i mind dijeta, a da keto zauzima poslednje mesto.

Po pitanju mediteranske dijete, stručnjaci smatraju da je korisna u mnogim segmetima: "To je uravnotežena, održiva, ukusna i porodično prihvatljiva dijeta, a uz sve to čuva zdravlje. Mediteranska ishrana je dobra u svim tim segmentima", rekao je direktor istraživačkog centra Univerziteta Jejl dr. David Katz.

Istraživanja pokazuju da se keto dijeta našla da poslednjem mestu na lestvici od 35 dijeta, jer ograničava unos ugljenih hidrata na takav nivo za koju nutricionisti smatraju izuzetno nezdravom i potpuno neodrživom: "Ugljeni hidrati su ograničeni na oko 20 grama dnevno, što je ekvivalent jedne male banane ili jabuke. Zbog drastičnog smanjenja ugljenih hidrata, ovakav način može uzrokovati "glavobolju, mučninu, vrtoglavicu i umor, posebno u početku", istakla je nutricionista Lisa Drajer, saradnica CNN-a.

Dok je u svetu daleko od najpopularnije, keto dijeta je u Srbiji trenutno način ishrane za kojim mnogi posežu ne bili u što kraćem roku izgubili kilograme. Pored ove dijete, popularne su autofagija koja podrazumeva gladovanje i potrebno je određeni broj sati ne unositi nikakve kalorije u sebe da bi se autofagija pokrenula i optimalno je da to bude period od 12 do 16 časova. Slede je mesečeva dijeta koja se takođe sastoji od posta u trajanju od 24 sata u periodu kada je Mlad mesec, kao i mediteranska dijeta.

*ALT

Zanimljivo je da kod nas nisu aktuelne dash i fleksitarian dijete, koje su se odlično pokazale u snižavanju krvnog pritiska i koje su apsolutni hit u svetu.

Nutricionista Tamara Jerinić iz ordinacije "Nutribalance" je potvrdila da je keto dijeta favorit: "Trenutno dosta njih pokušava da praktikuje ovaj način ishrane, a dosta njih pita za autofagiju. Jedno vreme je baš bila popularna hrono, a mislim da je najviše ljudi probalo UN dijetu", kaže Tamara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.