Pobednica na Kalemegdanu: Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv karcinoma jajnika

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv karcinoma jajnika. Od ove bolesti u Srbiji svake godine oboli oko 800 žena. Zato što su podaci ovako jezivi na Kalemegdanskoj tvrđavi instalirana je Pobednica koja će poručivati "U ovoj borbi nisi sama"

Subota, 08.05.2021.

16:01

Izvor: B92

Pobednica na Kalemegdanu: Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv karcinoma jajnika
Foto: Printskrin/TV Prva

Podeli:

Pobednica je podrška svim žena koje se bore protiv karcinoma jajnika:

"Bolest je podmuka i u ranim stadijumima nema simptoma i jedini način da se rano otkrije jeste da žene idu redovno kod ginekologa, jednom ili dva puta godišnje. Rana dijagnoza menja sliku i bolji su ishodi bolesti", rekla je doktorka Mirjana Milojević Kovačević

Što se tiče terapija, doktorka Sanja Radojević Škodrić kaže:

"Postoje dva leka to su avastin i linparza i oba leka su dostupna o trošku država. Avastin se daje bez obzira na tip karcinoma, a drugi navedeni lek se daje pacijentkinjama sa rakom koji ima određenu genetsku mutaciju. Preventiva i dalje je broj jedan, redovni ginekološki pregled, bez obzira da li imate znake bolesti ili ne", istakla je doktorka Sanja Radojević Škodrić.

Ceo prilog pogledajte u video-materijalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare