Ne zaboravite da očistite sobne biljke

Čišćenje i sređivanje kuće nekima se čini kao težak zadatak jer imaju puno obaveza, pa često zaborave da i sobne biljke takođe treba očistiti od prašine i nagomilane prljavštine

Nedelja, 09.05.2021.

08:56

Izvor: B92

Ne zaboravite da očistite sobne biljke
Foto: Profimedia

Podeli:

I biljkama treba čistoća kako bi normalno rasle i razvijale se, a ukoliko su prekrivene slojem prašine to će im teže polaziti za rukom. Uz malo truda, ipak možete popraviti situaciju.

Ako su vam biljke prašnjave, sunčeva svetlost koja im treba za fotosintezu neće dopirati do njih, a to je način kako se hrane. Ako imate kućne ljubimce, na lišće biljaka može dospeti i njihova dlaka, a onde će se odomaćiti i pauci koji će isplesti mrežu. Redovnim čišćenjem brinete o njihovom zdravlju.

1. Obrišite glatke listove

Biljke sa sjajnim listovima, bez obzira jesu li kratki ili dugački, nežno prebrišite suvom krpom. Dodatno, biljku možete odneti pod tuš i isprati lišće, ostaviti je da se osuši ili obrisati višak vode.

2. Za dlakave listove koristite četkicu

Ako listovi nisu glatki nego mesnati i dlakavi, nežno ih iščetkajte četkicom. Za to može da posluži i mekana četkica za nanošenje pudera.

3. Čišćenje kaktusa

Za uklanjanje dlaka ili paukove mreže preporučuje se da koristite pincetu ili "praška". Kaktuse bi trebalo na taj način da čistite jednom mesečno.

4. Uklanjanje lišća

Uvelo lišće kao i ono sa smeđim mrljama treba redovno uklanjati. Odsecite ih makazama, kako biste omogućili biljci da energiju usmeri na zdrav rast i dobar izgled.

5. Koliko često čistiti?

To zavisi od toga koliko se prašine i prljavštine gomila u vašem domu. Sami morate da odredite da li je dovoljno mesečno ili nedeljno čišćenje. Mnogi ističu kako pomaže korišćenje kupovnih sredstava, ali stručnjaci kažu da je obična voda u kombinaciji sa vrlo blagim sapunom ipak najbolje rešenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare