Tragičan život pevačice hita "Lambada": Pevala širom sveta, spaljena u kolima

Adaptacijom pesme Stivija Vondera "Another star" u prevodu na portugalski jezik pokazala je svoje umeće i mnoge američke zvezde bile su zainteresovane za njene aranžmane i kompozicije.

Petak, 14.05.2021.

11:13

Izvor: B92

Tragičan život pevačice hita
Foto: Profimedia

Podeli:

Loalva Braz Vijeira je bila brazilska pevačica grupe Kaoma, najpoznatije po planetarnom hitu Lambada, uz koji smo svi đuskali krajem osamdesetih i početkom devedesetih.

Braz je rođena u blizini Ria de Ženeira 1953. godine u porodici muzičara - otac joj je bio dirigent, a majka pijanistkinja. Počela je ozbiljno da se bavi muzikom sa 13 godina i još kao veoma mlada bila je nagrađena brojnim nacionalnim nagradama.

Njen talenat je stekao priznanje brojnih brazilskih pop umetnika kao što su Tima Maie, Emilija Santjaga, Gala, Kaetana Veloza i drugih koji su u periodu od 1975. pa do 1985. bili njeni saradnici na snimanju ploča.

Sredinom osamdesetih preselila se u Pariz i nastupala u mnogim zemljama širom sveta. Brazilka je 1989. godine kao vokal grupe Kaoma otpevala pesmu "Lambada" koja je postala veliki hit.

Zanimljivo, pesmu Lambada je komponovao vođa bolivijske grupe "Los Kjarkas" i bez njegove saglasnosti grupa "Kaoma" je pesmu počela da koristi. Došlo je do oštrog sukoba oko autorskih prava, a kasnije uz veliku novčanu koja nije poznata javnosti postignuto je "primirije".

Braz je komponovala i otpevala 2 pesme za film "Le Roi Desperados", a pesme kao što su "Tago Mago", "Dançando Lambada", "Mélodie D’Amour" su obeležile njenu karijeru. Adaptacijom pesme Stivija Vondera "Another star" u prevodu na portugalski jezik pokazala je svoje umeće i mnoge američke zvezde bile su zainteresovane za njene aranžmane i kompozicije.

Bila je članica Francuske akademije i nagrađena je prestižnom srebrnom medaljom "Prix Thorlet".

Život joj se tragično završio 19. januara 2017. godine, kada je njeno telo pronađeno u mestu Sankvarema u izgorelom automobilu. Kako su naveli iz policije, dvojica muškaraca su upala u hotel u kome je živela i stavili je u automobil, koji je potom zapaljen. Prema policijskoj istrazi, ubio ju je jedan od njenih zaposlenih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.