Šta je seksualno privlačno ženama, a šta muškarcima i kako se to menja kroz godine

Inteligencija, poverenje, dob, obrazovanje, prihodi i emocionalna povezanost važniji su ženama nego muškarcima. S druge strane, muškarci atraktivnost i telesnu građu ocenjuju važnim

Ponedeljak, 31.05.2021.

12:57

Izvor: 24 sata.hr

Šta je seksualno privlačno ženama, a šta muškarcima i kako se to menja kroz godine
Foto:Profimedia

Podeli:

U novoj studiji objavljenoj u časopisu "Plos One", istraživači su pokušali da dokuče šta je to seksualno privlačno muškarcima i ženama. Ispostavilo se da postoji određena nijansa između prioriteta muškaraca i žena - a oni se menjaju s godinama.

Tim istraživača s "Queensland University of Technology" u Australiji za svoje istraživanje analizirali su više od 7000 Australijanaca na stranicama za sastanke, u dobi od 18 do 65 godina. Učesnici su dobili devet specifičnih osobina podeljenih u tri kategorije da bi ih ocenili na temelju važnosti, na skali od 0 do 100.

Nakon analize rezultata ocena, tim je otkrio da su muškarci i žene u stvari imali relativno slične prioritete. Osobine ličnosti, kao i telesnu građu i privlačnost, smatrali su izuzetno važnim. I muškarci i žene su procenili da im je dohodak od manje važnosti.

Inteligencija, poverenje, dob, obrazovanje, prihodi i emocionalna povezanost važniji su ženama nego muškarcima. S druge strane, muškarci su atraktivnost i telesnu građu ocenili važnijim u odnosu na ono što su žene smatrale važnijim.

Ipak, kako starimo, menjaju se naši prioriteti. Muškarci su estetici pridavali veći značaj nego ženama, ali među starijim učesnicima bilo je manje odstupanja. Pored toga, mlađe žene su osobine ličnosti ocenile važnijim od mlađih muškaraca, ali među starijim učsnicima i muškarci i žene ravnomernije su ocenjivali značaj osobina.

Autori napominju da se rezultati ove studije poklapaju s većinom onoga što već znamo u vezi sa seksualnom privlačnošću, a najviše se ističe to da se sklonosti menjaju s godinama. I za muškarce i za žene, "sklonost ka privlačnosti" nije povezana s godinama, ali sklonost ka "otvorenosti i poverenju" pozitivno je povezano s godinama, pišu u svom istraživanju.

Fizička privlačnost može biti važna tokom celog našeg života, ali što smo stariji, to će naša ličnost i karakterne osobine biti veći faktor za detektovanje atraktivnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.