Zategnute i posle pedesete: 6 pravila kojih se Japanke pridržavaju religiozno

Iako s godina postajemo mudriji i ostvareniji, istovremeno se suočavamo sa borama, flekama na koži, sedim vlasima...

Ponedeljak, 31.05.2021.

14:27

Izvor: Super žena

Zategnute i posle pedesete: 6 pravila kojih se Japanke pridržavaju religiozno
Foto:Profimedia

Podeli:

Da ne bismo trošili mnogo novca na napitke i kreme koji mogu da zaustave časovnik, jednostavnije (i jeftinije) je da ponešto usvojimo od Japanki. One su poznate po zategnutoj koži lica, zbog čega im je teško odrediti godine. Tajna je u rutini, zdravoj ishrani i navikama.

1. Pijte zeleni čaj

Ako mislite da dobra nega lica podrazumeva isključivo redovno nanošenje krema i kremica, grešite. Mnogo toga zavisi od onoga što pijete i jedete. Zeleni čaj umiruje i može da smanji rizik od razvoja kancera, a kada je reč o nezi, sprečava pojavu bora i štiti kožu od oštećenja koja mogu da izazovu UV zraci. Svakodnevno ispijanje šoljice zelenog čaja pomaže i pri gubitku kilograma, pa i to doprinosi mladalačkom izgledu.

2. Jedite morske alge

Morske alge su prijatelj kože, a veoma su zastupljene u ishrani Japanaca. Obiluju vitaminima i mineralima (kalcijum, magnezijum, vitamin K, gvožđe, folati). Sadrže i određene protivupalne komponente koje smanjuju oticanje i crvenilo, a jod pomaže u regulisanju metabolizma.

3. Masaža

Masaža čini čuda: Redovne masaže odlične su za telo, jer podstiču cirkulaciju i opuštaju prenapregnute mišiće. Lice nije izuzeto od toga. Možete da ga masirate i sami, tako što ćete najpre investirati u dobar masažer za lice, sa višeugaonim valjcima. To će vam se višestruko isplatiti. Koristite ga svakodnevno, dok gledate TV ili čitate. Tako ćete ubrzati cirkulaciju, što će kožu osvežiti i vratiti joj zdrav sjaj. Kako lice ima više od 40 mišića koji, ako su napeti, pospešuju nastanak bora, uz pomoć masaže opustićete ih, osloboditi se stresa i napetosti koji narušavaju lep izgled kože.

4. Koristite blaga sredstva za čišćenje

Žene u Japanu više veruju prirodnim proizvodima nego industrijskim. Znaju koliko su hemikalije štetne, baš kao i preterano pranje lica. Opsednuti smo uklanjanjem tragova ulja sa kože, zaboravljajući da ona obezbeđuju hidriranost. Zato, umesto da nekoliko puta dnevno perete lice nekim grubim sredstvom za čišćenje, opredelite se za proizvod koji se sastoji od svega nekoliko prirodnih sastojaka. Lice operite samo jednom dnevno, i to pred spavanje.

5. Kolagen

Ne zaboravite kolagen: Japanke obilato koriste kreme i maske bogate kolagenom, a i ishrana im je bazirana na bujonu od kostiju ili spirulini (vrsta algi), koji su bogati ovom najvažnijom belančevinom u ljudskom organizmu, zaduženom da kožu održava zategnutom i mladom. Pušenje, izlaganje suncu i loša ishrana crpe zalihe kolagena, a ako tome dodamo i "krštenicu", jasno je da je s godina potreban povećan napor da bismo ga imali dovoljno.

6. Pauzirajte

Ponekad je neophodno da lice odmorite od kozmetičkih proizvoda, jer previše krema može da utiče na elastičnost kože. Kad god je moguće, pustite kožu da diše, barem 24 časa nedeljno (u kontinuitetu). Za to vreme poštedite je šminke i losiona, da bi pokrenula prirodne odbrambene mehanizme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare