Jasmina, majka hrabrost: Kad te život jako udara, moraš da nađeš mesta za ljubav

"Ovo je priča o Jasni heroini, sa očima boje kestena, hrabrošću viteza. Ona je žena, majka, krajica. Ovo je priča o našoj mami".

Četvrtak, 03.06.2021.

16:17

Izvor: B92

Jasmina, majka hrabrost: Kad te život jako udara, moraš da nađeš mesta za ljubav
Foto: Privatna arhiva

Podeli:

"Zovem se Anđela, imam 17 godina, živim u Beogradu sa bratom i mamom. Pročitali smo na sajtu brat Luka i ja za vašu akciju i smatram da je upravo super žena naša majka Jasmina, koju svi zovu Jasna. Njena životna priča je priča koju treba da čuju mnogi i da vide koliko je ona hrabra i posebna.

Ona ima 55 godina. Brat, ona i ja živimo zajedno. Sa našim ocem je bila u braku 24 godine i on nas je napustio zbog druge žene. Bez obzira na sve, ona se trudi i uči nas da imamo korektan odnos sa ocem. Kada je i njemu potrebna pomoć, ona je tu za njega. Ona je dobar prijatelj, duhovita, iskrena. Sama brine o nama, iako ne voli o tome da priča.

Ona je rodila četvoro dece. Ivanu, 1988. godine, Marka 1992. godine, mene, Anđelu, 2003. godine i Luku 2007. godine. Mi smo svi deca iz njenog braka sa našim ocem. I sve bi to bilo lepo da nije svega ovoga i čemu ću vam pisati. Naš brat Marko umro je 2005. godine, na njenim rukama. To je bio veliki udarac za nju. Ja sam tada imala dve godine, Ivana 17 godina. Svoju tugu i bol nosila je u sebi. Dve i po godine je svaki dan išla na groblje. Ali, nije potonula, borila se za nas. Od stresa je obolela od tiroidne žlezde, koju je operisala. Nalaz je pokazao da je u pitanju papilarni karcinom. Od tada se ona hrabro bori. Ne žali se, pije lekove, ide sama na kontrole, radi.

Pored svega što je preživela, rodila je hrabro, u 42. godini, našeg Luku.

Tri godine kasnije, naš otac je otišao, napustio nas je. Ja sam imala 7, spremala sam se za prvi razred, Ivana je imala 22, a Luka četiri. 2010. godine naša majka hrabrost ni tada nije klonula duhom. Uzdignute glave koračala je sama kroz život. Imali smo sve, najviše njene ljubavi, pažnje, razumevanja. Za nas je uvek bila tu, uvek je imala vremena.

I kada je naša Ivana za vreme bombardovanja od straha dobila dijabetes tip 1 i bila na insulinu četiri puta dnevno, mama nije klonula duhom. Kada su Ivani otkazala oba bubrega, i kada je krenula na dijalizu, mama se nije predala, krenula je na testiranje da bi joj dala bubreg. Mama nije bila kompatibilna. To je još jedan udarac za nju.

Posle samo par meseci od otkazivanja bubrega, sestra zbog šećera ostaje bez vida. Mama tada preuzima kompletnu brigu o Ivani, nije radila, primala je neku socijalnu pomoć. Sve vreme je bila uz Ivanu - čitala joj je knjige, čitala joj titl na televizoru, oblačila je, kupala. Mama je bila njen oslonac i njene oči. Ivana joj je tepala "moj majkić", a sve je bilo teško i za mamu i za seku.

Iako je sve bilo teško za nas, jer mama nije mogla da radi a primanja su bila mala, mama je bila optimista. Nije želela da gleda crno na situaciju i uvek je govorila da ćemo se snaći. I uvek se snalazila. Prodavala je i sve zlato koje je imala i nije joj bilo žao iako su to uspomene. Ona je samo htela da imamo sve, a mi smo pored nje to imali. Za tatu je govorila da daje koliko može i nije dozvoljavala da neko o njemu priča loše. Zapostavila je svoj život. Mi smo je terali da nađe nekoga da je voli, da i njoj neko ugađa, ali se ona ne trudi i stalno govori da ima vremena. Ona zaslužuje svu ljubav ovog sveta.

*ALT

Nažalost, naša Ivana je umrla 01.01.2021. Lekari su rekli da je kovid. Mama je zanemela, sahranjuje još jedno dete. Njena bol je bila neizmerna. Patila je, tugovala, ali se i dalje borila za brata i mene. Pruža nam ljubav, pomaže oko škole, ali vidimo da joj je mnogo teško. Znam da želi da se odseli negde na periferiju grada, da ima kućicu, dvorište, cveće, prirodu i mir. O tome mašta. Ovde joj je mnogo teško jer je sve podseća na batu i seku. I mi bismo to voleli da ispuni. Mi ćemo uvek biti tu za nju, ona to zna, ali ipak nam govori da mi treba da imamo svoje živote, ljubavi, a ne da nam ona oduzima od života i bude teret nama.

Zato sam odlučila da svi čuju priču o našoj majci hrabrost. Da vide svi kako se ljubav daje i u najtežim trenucima, šta znači ići napred. Šta znači ne mrzeti, nego voleti i uvek nesebično davati sebe. Ovo je priča o Jasni heroini, sa očima boje kestena, hrabrošću viteza. Ona je žena, majka, krajica. Ovo je priča o našoj mami. Hvala vam na prilici koju ste nam dali da ispričamo priču o njoj. Anđela i Luka", javili su nam se u okviru akcije "Biramo super ženu"

Posle ovih reči, koje su napisali Anđela i Luka, kontaktirali smo njihovu mamu Jasnu i objasnili smo joj da su je njena deca predložili za Super ženu. Ova hrabra majka, nam je rekla da zna da su deca " kontaktirala našu redakciju za akciju "Biramo super ženu", ali da nije bila u upućena šta su napisali".

Odmah je pretpostavila da je sadržaj vezan za njenu životnu priču i stvarima koje su joj se dogodile u životu:

"Znate, nosim crninu, nedavno je preminula moja ćerka Ivana. Verujem da iz pisma koje su napisali Luka i Anđela, znate da je preminuo i moj sin Marko, a gubitak dece su najteže stvari u životu koje mogu da se dogode", tužnim glasom nam je rekla.

Snagu da nastavi dalje, Jasna crpi iz velike ljubavi prema deci:

"Kada je preminuo moj sin Marko, snagu sam pronalazila u ćerkama Ivani i Anđeli. Luka tada još nije bio rođen. Sada u ovom trenutku, kada je preminula i moja ćerka Ivana, crpim snagu iz ljubavi prema Anđeli i Luku. U ljubavi tražim snagu, a i moja deca se bore sa mnom. Ljubav prema njima mi daje snagu da im pomognem da ojačaju i da ih izvedem na pravi put. A pored svega, duboko u svom srcu čuvam uspomenu i ljubav na moju pokojnu decu Ivana i Marka i nadam se da ćemo se susreti", rekla nam je.

Takođe, Jasna mašta o kući sa cvećem: "Ponekad razmišljam o kućici na periferiji sa cvećem koju bih volela da imam, jer bih i želela da deci ostavim nešto svoje", rekla je.

Smatra da su u životu bitni prijatelji: "Imam dosta divnih prijatelja i prijateljica i oni su biti u svačijem životu. Kada mogu, s vremena na vreme se viđam sa njima".

OVDE možete pogledati sve naše superžene.

*ALT

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.