Koliko sna nam je zaista potrebno i zašto nije dobro da dugo spavamo

Koja su pravila dobrog sna i koliko sati je zaista dovoljno?

Petak, 04.06.2021.

08:01

Izvor: Super žena

Koliko sna nam je zaista potrebno i zašto nije dobro da dugo spavamo
Foto: Profimedia

Podeli:

Većina nas zna da je svakom čoveku potrebno oko osam sati sna. Ipak, brz tempo života uslovio je da spavamo sve manje...

Tokom četrdesetih godina prošlog veka prosečan Amerikanac je spavao sedam sati i 49 minuta. Danas taj isti Amerikanac spava šest sati i 31 minut, a u Engleskoj prosek je malo duži - šest sati i 49 minuta, dok je u Japanu šest sati i 22 minuta.

Mnogobrojne studije su utvrdile da premalo sna može da prouzrokuje probleme sa šećerom i pritiskom, oni koji spavaju manje od 8 sati imaju čak 200-300 odsto više šansi da se prehlade.

Ipak i mnogo sna nije dobro i istraživanja koja je sproveo "Journal of American Heart Disease" govore da ljudi koji spavaju preko 9 sati mogu da imaju kardiovaskularne probleme i veći rizik da u nekom trenutku dožive srčani udar.

Pa se postavljaju pitanja koja su pravila dobrog sna i koliko sati je zaista dovoljno? Na ove dileme odgovore je dao neurolog doktor Neil Stanli:

"Kao broj cipela ili težina i san je genetski determinisan. Sve od 5 do 11 sati spavanja može da se podvede pod normalnim. Ipak, prosek koji se i dalje uzima kao najprihvatljiviji je onaj od 7 do 8 sati. Ali vodite računa da vam ne pređe u naviku da savate dugo ili manje od predviđenog. Posebno ne da spavate u nedogled po devet i deset sati jer to može da prouzrokuje veće probleme od manjka sna. Vaše telo voli rutinu, a san je njegov balans."

Doktor Neil Stanli je objasnio kako da procenite da li ste dovoljno spavali:

"Ako se osećate umorno i ne možete da održite fokus tokom dana, vaše spavanje je bilo ili nedovoljno ili nekvalitetno. Kao što unos vode, hrana i vazduh utiču na naše zdravlje, tako i san doprinosi da vodimo zdrav i kvalitetan život."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.