Sanela, glavna sestra kovid odeljenja: Imali smo ratno stanje, nismo znali šta nas je snašlo

"Moja super žena je moja glavna sestra Covid odeljenja u opštoj bolnici Kikinda Sanela Zombori Suvajdžin. Ona je sa nama od početka Covida, rešava sve naše probleme i probleme odeljenja, uvek je tu za nas. Sa nama je prošla najgori period Covida, i još uvek smo u tome, uvek je tu za nas da reši sve nase probleme."

Ponedeljak, 07.06.2021.

13:06

Izvor: B92

Sanela, glavna sestra kovid odeljenja: Imali smo ratno stanje, nismo znali šta nas je snašlo
Foto: Privatna arhiva

Podeli:

"Sanela Zombori Suvajdžin je sa nama od početka Covida, rešava sve naše probleme i probleme odeljenja, uvek je tu za nas. Pored sveg tog zalaganja na odeljenju, i obaveza koje je imala i ostajala posle radnog vremena, ona je majka dvoje dece, dečaka Vanje i devojcice Sanje. Kod kuće stiže sve da uradi za svoju decu i muža. Po meni je ona super žena jer je sa nama prošla najgori period Covida, i još uvek smo u tome, uvek je tu za nas da reši sve nase probleme", deo je pisma koje nam je poslala medicinska sestra opšte bolnice u Kikindi Jovana, prijavljujući Sanelu za akciju "Biramo super ženu".

Jovana i Sanela, kao medicinske sestre, upoznale su se prošle godine u julu, kada je u opštoj kikindskoj bolnici formirano Kovid 2 odeljenje. Jovana je radila kao medicinska sestra na hirurgiji, Sanela na dijalizi i zdravstveno stanje u zemlji i pandemija primorala je i kikindsku bolnicu da formira novo odeljenje.

"Najteži je bio prvi dan, taj 15. juli prošle godine. Niko se nije poznavao, skupili su nas sa raznih odeljenja. Sanela je bila glavna sestra i mislim da se pitala 'ko su ovi ljudi, šta je ovo'", priča nam Jovana i dodaje da je zahvaljujući upravo Saneli sve funkcionisalo besprekorno.

"Jeste bio težak taj prvi dan, kada je formirano novo Covid odeljenje. Postojalo je već infektivno odeljenje, ali nije moglo da primi sve pacijente. Oformljeno je dakle novo odeljenje, i osoblje je skupljeno sa svih strana, iz različitih odeljenja. Odjednom dobijete sestre i tehničare različitih karaktera, mlade ljude sa nedovoljno radnog staža, a stalno smo imali 70 pacijenata. Ja sam bila jedina infektološka sestra, radila sam na Infektologiji više od 10 godina, pa su mene postavili za glavnu sestru na Covid odeljenju", seća se Sanela.

*ALT

Sanela (36) je počela da radi odmah posle završene medicinske škole. U toku rada je studirala, završila strukovne studije, specijalizirala kliničku negu, i master zdravstvene nege i javno zdravlje. Već 17 godina radi u Opštoj bolnici u Kikindi.

Sanela je sa kolegama radila po 12 sati dnevno, od kojih i po 10 sati pod skafanderima.

"Nismo znali šta nas je sve snašlo. Pri ulasku u crvenu zonu, morali su da se nose skafanderi i u njima bismo proveli po 5-6 sati. Jeste bilo teško jer je bilo leto, juli, avgust, kada je po 40 stepeni, žega. Imamo na odeljenju terasu, kada bi posle skafandera izlazili da ih skinemo... Kolege su pamučne majice koje su nosile ispod cedile bukvalno kao kišnicu", kaže Sanela.

Imali su duge smene, od po 12 sati. Od 7 ujutru do 19 sati, i od 19 sati do 7 ujutru.

"Decembar je bio najstrašniji kod nas. Najduži pik smo imali od kraja feburara do kraja aprila, ali smo bili pripremljeni zbog decembra. Decembar je bio mnogo težak mesec u našem odeljenju. Imali smo stalno pacijente. Ceo treći sprat je postao Kovid 2, 3 lamele bile su odvojene za naše pacijente. Tog meseca nismo imali više gde da smeštamo pacijente pa smo ga stalno proširivali, i zauzeli na kraju bukvalno ceo treći sprat", seća se sa tugom Sanela.

*ALT

Sanela je i mama dvoje dece, Vanje koji ima 12 godina i Sanje koja ima 7 godina.
"U jeku kovida, deca idu u peti i u prvi razred osnovne škole, a mama je glavna sestra na Kovid odeljenju. Nedostajala sam im jer sam kući dolazila tek uveče, oko 20 sati ili posle, ali pregurali smo svi zajedno. Ja jesam brinula njih, da ne donesem kovid u kuću, nisam htela ni kući da donosim stres. Nagledala sam se svega, i mladih ljudi koji su izgubili bitku a koji su bili zdravi... Sećam se, odem kući uveče i gledam supruga, koji ima 49 godina...A tog dana premine na našem odeljenju čovek od 42 godine... Izgurali smo, niko se nije razboleo", kaže Sanela.

Morala je da ostaje na poslu i posle smene, tako je sama želela. Htela je da obavi sav posao, koji uključuje i papirologiju.

"Znate, glavna sestra odeljenja je kao domaćica u kući. Ona brine o pacijentima, ali i o nabavci toalet-papira, sijalica, zove majstora, do lekova za pacijente, kiseonika. Nekad nemate dovoljno tehničara, nisam htela njih da opterećujem. Niko nije mogao da predvidi sve i ostajala sam posle posla da završim sve neophodno", priča nam.
A uspeli su da funkcionišu kao tim, da obave sav posao i mlade kolege ne mogu da nađu reči hvale za Sanelu kao glavnu sestru. Kažu: "Uspeli smo sve zahvaljujući njoj".
"Prema glavnim sestrama na odeljenju postoji neko strahopoštovanje. Ja nisam takva. Mi smo imali ratno stanje, pomagali smo jedni drugima, bili smo tim. Mislim da smo zato i uradili sve kako je najbolje moguće", kaže Sanela.

OVDE možete pogledati sve naše superžene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare