Ne bacajte isceđen limun: Zaledite koru i iskoristite kasnije

Limun je jedan od retkih vrsta voća s korom vrednom koliko i njegova unutrašnjost. Međutim, problem je što nam sok od limuna i kora nisu potrebni u isto vreme.

Četvrtak, 15.07.2021.

14:46

Izvor: B92

Ne bacajte isceđen limun: Zaledite koru i iskoristite kasnije
Foto: Profimedia

Podeli:

Korisnik Reddita nedavno je podelio savet.

"Ponekad mi za jelo treba samo malo limunove kore, a ne ide mi se u prodavnicu zbog jednog limuna. Zato, nakon što iscedim limun za sok, ostatak ostavim u zamrzivač te ga koristim kad mi zatreba. Srećom, kora od limuna dobro podnosi smrzavanje. Dakle, kada koristim sveži sok od limuna, ostatke kore ostavim u zamrzivač i koristim je kad zatreba", dodao je.

Kora limuna zapravo ne utiče na teksturu jela, pa zapravo nije važno hoće li se dobro smrznuti. Samo kora jednog limuna može da posluži za više jela, tako da ne zauzima puno mesta u zamrzivaču.

Isto bi uspelo i s narandžom ili limetom, ali limun je najšire rasprostranjen i najviše se u kuvanju koristi njegova kora. Limunova kora sastavni je deo brojnih recepata, a volimo je u pecivu i zobenim pahuljicama.

Ovo je pametan potez iz dva razloga - jednog očiglednog i manje očiglednog. Zamrzivač usporava propadanje limunove kore, što vam omogućava da ga koristite kasnije, kada zatreba. Manje je očigledno da je seckanje limunovih kora dosadno, jer im je kora mekana, a zamrzavanje ih malo učvrsti, što olakšava posao. Zato, sledeći put kada napravite limunadu ili bilo koje drugo jelo ili piće za koje je potrebno dosta soka od limuna, stavite kore u zamrzivač i bacite ih u ledeni okvir. U budućnosti će vam biti jako drago što jeste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare