Uteha na pravi način: Umesto "Smiri se" više će pomoći druge reči

Iako nekome "smiri se" zvuči kao uteha, onome kome je potrebna vaša pomoć to zvuči poput naredbe. Umesto toga bolje je da kažete nešto sasvim drugo.

Ponedeljak, 19.07.2021.

22:32

Izvor: Super žena

Uteha na pravi način: Umesto
Foto: Profimedia

Podeli:

Sigurno ste se bar jednom našli u situaciji kada ste bili pod velikim stresom ili ste imali anksiozna stanja, osećaj teskobe. U tim trenucima nekim osobama prija da se se same smire i opuste dok neki traže pomoć svojih najmilijih. Ono što često možemo da čujemo od nekog ko u tom trenutku pokušava da nam pomogne su reči poput "smiri se", "moraš da se smiriš', "biće sve ok". Ali, koliko te reči, u takvoj situaciji, zaista pomažu?

Psiholog Andrea Bonior, specijalista za teskobu, u svom radu često posmatra ljudsku interakciju u ovakvim i sličnim trenucima. Kaže da reči poput "smiri se" nisu nikada imale željeni učinak već često imaju i sasvim suprotan.

Onaj ko je u problemu ili u stresnoj situaciji svakako će se smiriti, ali kako bi to uradio nečija naredba "smiri se", izgovorena ma kakvim tonom, a posebno povišenim, neće uroditi plodom. Sledeći put kada se nađete u ovakvoj ili sličnoj situaciji, razmislite o sledećim opcijama.

1. "Tu sam za tebe", "S tobom sam u ovome"

Ovakva rečenica posebno je korisna u situacijama kada smirujete dete koje izgubi kontrolu ili se ljuti, ili kada se vaš partner ili neko iz porodice nosi sa stresnim periodom. Većini ljudi je utešno kada im neko kaže "tu sam za tebe" ili "s tobom sam u ovome, nisi sam".

Kada dobiju uvid u to da nisu sami oni će se lakše smiriti. Kad je neko uznemiren, uvek tražimo prave reči koje ćemo im reći, ali jednako je važno i kako slušamo i jesmo li emocionalno prisutni za tu osobu.

2. "Kako mogu da ti pomognem da to zajedno prođemo?"

Ovakve reči ponovo onome ko je uznemiren pruža sigurnost i rešenje u tom trenutku. Ono što ta osoba najviše želi je da taj period prođe i da on kroz sve to nije sam. Vrlo je moguće da se osoba koja ima teskobu neće odmah smiriti, ali zajedno možete pronaći rešenje.

Kako biste pomogli nekome da izađe iz stresne situacije potrebno je vreme, slušanje, razgovor i pomoć. Ono što osobi treba je strpljivost. Budite uporni i strpljivi, nemojte podizati ton i stvari će početi pomalo sjedati da dolaze na svoje mesto.

*ALT

3. "Shvatam da te ovo uznemirava"

Onaj ko od vas traži pomoć tražiće malo empatije i razumevanja. Nije mu potrebna lekcija, povišen ton, "naređenje" da se smiri. Pokušajte da stvarno uspostavite vezu i poistovetite se.

Ukoliko to ne uradite, moguće je da će se naljutiti na vas i pomisliće da ih ne shvatate niti se trudite da ih shvatite. Osim toga, uvek morate da pazite kojim tonom razgovarate s nekim ko se nalazi u ovakvoj situaciji jer ih vaš ton može ili odbiti ili usrećiti i smiriti.

4. Zagrljaj

Vrlo često, dovoljan je samo zagrljaj. Iskren, sa razumevanjem, zagrljaj podrške, shvatanja, koji u sebi i sadrži sve ove reči i znači da ste tu, da osoba koja ima teskobu nije sama, da ste tu da razumete i pomognete i da će sve, na kraju, proći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare