Rasprava na društvenim mrežama: Da li je u redu kazniti sportistkinje što nisu igrale u bikiniju?

Žučna rasprava vodi se na društvenim mrežama zbog događaja od nedelje, kada su norveške rukometašice na pesku kažnjene jer nisu htele da igraju u bikiniju.

Četvrtak, 22.07.2021.

13:29

Izvor: superžena

Rasprava na društvenim mrežama: Da li je u redu kazniti sportistkinje što nisu igrale u bikiniju?
Foto: Profimedia

Podeli:

"Nema ni jednog logičnog razloga da primoravate sportistkinje da nose bikini. Podrška za Norvežanke", "Pričamo o golotinji i haosu 21. veka kada su žene u pitanju, a teramo rukometašice da nose bikini", "Pravila se moraju poštovati", "Evropsko prvenstvo je zvanično takmičenje i moraju svi nositi propisane dresove", "Zašto se nisu ranije bunile kada su videle dresove"... samo su neki od komentara koji se mogu pročitati na Tviteru i ostalim društvenim mrežama širom sveta.

Zanimljive odluke dogodile su se na Evropskom prvenstvu u rukometu na pesku. Norvežanke su odlučile da neće nositi bikinije već šortseve umesto njih. Smatrale su da je pravilo da igraju u donjem delu bikinija seksističko. Reagovala je Federacija i sada se one suočavaju sa novčanim kaznama.

“U utakmici za bronzanu medalju protiv Španije u nedelju, tim Norveške igrao je u kratkim pantalonama koje nisu u skladu sa pravilima. Disciplinska komisija je odlučila da izrekne novčanu kaznu od 150 evra po igračici, u ukupnom iznosu od 1.500 evra“, navodi se u zvaničnoj izjavi.

Propisi za ženske uniforme na turniru, koji se održavao u Varni u Bugarskoj, od 13. do 18. jula, kažu da igračice moraju da se pridržavaju specifikacija definisanih u pravilniku Međunarodne rukometne federacije o rukometu na pesku.

“Žene bi trebalo da nose bikini, a gornji deo treba da bude pripijeni sportski grudnjak sa otvorenim rukama. Donji deo ne sme biti duži od deset centimetara sa strane”, kažu u propisima.

Pravila za muške uniforme su drastično drugačija. Oni moraju da nose čvrsto pripijene majice bez rukava i duže šorceve koji nisu previše široki, ali treba da budu 10 centimetara iznad kolena.

Norvežanke su rekle su da im se čini da je donji deo dresa koji je trebalo da nose nepotrebno seksualizovan ali i nekomforan kada imaju mesečni ciklus.

Norveški ministar sporta Abid Raja ocenio je kaznu kao "potpuno smešnu", dok je Norveški rukometni savez pohvalio igračice zbog pokušaja promene stavova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.