Smrt Merilin Monro, misterija koja traje: Traga pilula u njenom stomaku nije bilo FOTO

Kontroverze oko njene smrti kruže i danas, 59 godina nakon što su njeno beživotno telo pronašli u krevetu. Imala je samo 36 godina.

Sreda, 04.08.2021.

15:06

Izvor: B92

Smrt Merilin Monro, misterija koja traje: Traga pilula u njenom stomaku nije bilo FOTO
Foto: Profimedia

Podeli:

Preminula je 4. avgusta 1962. godine, a poslednji njen poznati snimak nastao je krajem jula te godine, napravili su ga prolaznici koji su se našli na plaži dok je glumica pozirala fotografu Džordžu Borisu.

Kako je izjavio fotograf Boris, izgledala je srećno i zadovoljno i ništa nije ukazivalo da će se desiti tragedija.

Italijanski bračni par Frančesko Mari i Elizabeta Bertol, koji inače rade na mnogim starim slučajevima, proučavajući medicinsku papirologiju i dokumentaciju, bavio se i slučajem Merilin Monro i objavio knjigu.

"Gde je čaša koju je koristila da popije 47 pilula? I zašto nema traga njima u njenom stomaku, prema autopsiji?", pitaju oni.

*ALT

Događaji koji su prethodili njenom tragičnom kraju obavijeni su velom tajne.

Samo nedelju dana pre nego što je umrla, Merilin se pijana poverila svom prijatelju Frenku Sinatri da je za Kenedija bila samo telo. Kada je pronađena mrtva u sobi, policija je dala saopštenje u kome je pisalo da je holivudska diva Merilin Monro izvršila samoubistvo.

Kasnija rekonstrukcija ovog događaja pokazala je sasvim suprotno. Vozač kola Hitne pomoći tvrdio je da je gospođicu Monro zatekao u komi, lekari su pokušavali da joj pomognu, ali nakon injekcije koju joj je dao njen psihijatar, mogli su jedino da konstatuju njenu smrt.

Istog dana tužilac Frenk Hogan zaplenio je snimke koji nedvosmisleno potvrđuju da je te noći kada je Merilin umrla Robert Kenedi, Džonov brat, bio u njenoj sobi. Posle mnogobrojnih nagađanja, prava istina o njenoj smrti nikada nije obelodanjena.

*ALT

Njen bivši suprug Džo Dimadžo, koji ju je voleo do kraja života, organizovao je sahranu i nije pozvao nikoga iz Holivuda, već samo najbliže prijatelje i rođake, a to je objasnio rečima da su ljudi iz Holivuda samo povređivali Merilin.

Dvadeset godina je na njenu grobnicu slao bukete crvenih ruža tri puta sedmično, a za razliku od njena druga dva muža, o pokojnoj supruzi nije govorio u javnosti i nikada se više nije ženio.

*ALT

U maju 1962, dakle par meseci pre kraja, imala je poslednji javni nastup pevajući rođendansku pesmu predsedniku Džonu Kenediju.

Prethodne godine, u februaru 1961. njen lekar ju je poslao na psihijatrijsku kliniku Pejn Vitni, gde je, prema kazivanju Donalda Spota, smeštena na odeljenje za najteže slučajeve.

"Da li izgledam srećno? Kažem vam da me u detinjstvu niko nije želeo. Pred vama je usamljena devojka koja ima ideju da se probudi i nađe način kako da san postane stvarnost. Ja sam Merilin Monro, a ovo je moja priča o Pepeljugi", rekla je glumica novinarima prilikom izlaska sa psihijatrijske klinike.

*ALT

Tri puta se udavala, a najveća misterija bila je ipak vezana za njenu romansu sa predsednikom Amerike, Džonom Kenedijem, koga su kasnije mnogi krivili za njenu smrt. Upoznali su se dok je ona bila u braku sa Džoom Dimadžom, a on tek kandidat za ulazak u Senat. Ljubav među njima rasplamsala se velikom brzinom, nakon čega su počeli krišom da se viđaju u Njujorku.

Šta se zaista između njih dvoje dogodilo ostaće zauvek tajna.

*ALT

"Niko mi nikada nije rekao da sam lepa dok sam bila devojčica. Svim devojčicama treba reći da su lepe, čak i ako nisu", rekla je Merilin, koja je svoje detinjstvo i tinejdžerske dane provela je uglavnom po sirotištima i kod rođaka, jer ju je otac ostavio, a majka relativno brzo posle porođaja poslata u bolnicu za mentalno obolele osobe.

U Holivud je stigla kao model da bi kasnije postala glumica. No, o Holivudu je rekla:

"Holivud je mesto gde će vam platiti 1000 dolara za poljubac i pedeset centi za dušu".

U decembru 1953. pojavila se u prvom izdanju magazina Plejboj. Zbog skandala u studiju, glumica je javno potvrdila da je na snimcima zaista ona. Na pitanje šta nosi u krevetu, odgovorila je: šanel 5, a kad su se novinari zainteresovali šta je imala na sebi tokom snimanja, odvratila je: Radio.

U svojoj dvadeset šestoj godini Merilin je bila jedna od najpoznatijih žena u Holivudu, ali i na svetu. Slavna po ulogama atraktivne plavuše, postala je seks-simbol pedesetih godina. Bila je najplaćenija glumica ali su njeni filmovi studijima doneli mnogo više - zarada od filmova u kojima je glumila, do njene smrti, bila je 200 miliona dolara (današnje dve milijarde dolara).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.