Zašto se parovi toliko svađaju oko kućnih poslova?

Kad se Kloe i Sidni svađaju, zvuči kao da se prepiru oko toga ko bi trebalo da obavlja kućne poslove. Ali, iza izrečenih reči, oboje se pitaju da li je onom drugom uopšte stalo do veze i njih dvoje

Utorak, 10.08.2021.

15:52

Izvor: Your tango

Zašto se parovi toliko svađaju oko kućnih poslova?
Foto: Profimedia

Podeli:

Frensis Paton je stručnjak za veze koja je u ovom tekstu na primeru jednog para jasno objasnila zašto se ljudi svađaju oko kućnih poslova i šta su pravi uzroci tih svađa.

"Podela kućnih poslova je teška. Ako ste tipičan par koji se bori s ovim problemom, jedno od vas se može osećati kao da radi više od partnera, dok drugi smatra da partner ulaže premalo truda.

Na primer, Sidni i Kloe razgovarali su oko podele kućnih poslova.

Ona obavlja većinu kućnih poslova i uzima iz škole njihovu šestogodišnju ćerku. On vikendom obavlja poslove u dvorištu i oko kuće.

Ispada da ona obavlja više svakodnevnog posla u kući od njega. Međutim, on ima duže radno vreme i radi stresniji posao. Do pre nekoliko meseci slagali su se da je podela posla kod kuće pravedna.

Ona ga je zamolila da joj pomogne da nasecka povrće za večeru. Umesto zajedničkog rada, posvađali su se - oko seckanja povrća.

On je bio besan što je ona pokušala da ga 'iskoristi' na kraju iscrpljujućeg radnog dana, dok ona nije mogla da veruje da on neće da odloži igranje videoigrice kako bi joj malo pomogao. Njihova savršena podela posla više nije funkcionisala.

*ALT

Da bi razumeli zašto je njihova podela posla prestala da funkcioniše treba ući u srž problema i malo detaljnije pogledati šta se dogodilo te večeri kad je nastupila svađa oko seckanja povrća.

Nije iznenađujuće što se njihovi argumenti zapravo nisu odnosili na kućne poslove niti na podelu poslova. Stvarni problem se nalazio ispod površine.

Ona je bila pod stresom i frustrirana. Imala je loš dan na poslu, a i on je bio loše volje. Izmorena i uznemirena, Kloe je zaboravila da nasecka povrće, što je značilo da ni večera neće biti na vreme.

Prvo što je videla na njegovom licu kad se vratio kući bio je ljutit izraz. Opet je bio loše volje. Osećala se usamljeno.

U tom trenutku više od svega je želela da oseti njegovu podršku. Njegova pomoć bi joj puno značila jer bi joj smanjila teskobu koju je osećala.

"Daj naseckaj ovo povrće", rekla je.

S druge strane, on je imao neobično stresan dan, čak i za njegovu vrstu posla. Bio je besan na svog šefa, iziritiran saradnicima i klijenti su ga iscrpeli. Hteo je samo da zaboravi taj dan i opustiti se.

Njemu je očajnički bio potreban odmor i da napuni baterije znajući da je njoj dovoljno stalo do njega da ga u tom trenutku ostavi na miru da se opusti.

Kad je rekla: "Daj naseckaj ovo povrće" čuo je "Nije me briga koliko ti je danas bilo teško i koliko se mučiš da bi zaradio novac za ovu porodicu. Zagorčaću ti život ako mi ne pomogneš s mojim delom posla u kući".

U ovom trenutku oboje imaju osećaj da je podela kućnih poslova nepravedna i da oni rade puno više od svojeg partnera.

Nikad se ne radi samo o 'poslovima'. Za Kloe poslovi znače ljubav. Obavlja svoje poslove po kući jer voli svoju porodicu.Za Sidnija podršku. Obavlja svoje zadatke jer želi da izdržava i podržava porodicu.

U romantičnim vezama ne radi se o pravdi, već o ljubavi i brizi. Da su oboje bili svesni i svojih i tuđih osećanja, do svađe ne bi došlo.

Sidni bi nakon posla ušao u kuhinju i poljubio i pozdravio Kloe dok ona priprema večeru. Rastresena Kloe zamolila bi Sidnija da joj pomogne s povrćem, što bi on napravio brže od nje. Nakon toga bi seli da večeraju u miru, jer je Kloe malo odahnula, a Sidni, iako još uvek umoran, srećan što ima finu večeru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.