Danas je svetski dan bez grudnjaka, žene pokazale kako uživaju bez "okova" FOTO

Širom sveta žene obeležavaju današnji dan nenošenjem grudnjaka kako bi se podsetile na preventivni samopregled dojki koji pomaže rano dijagnostifikovanje raka dojke

Sreda, 13.10.2021.

14:58

Izvor: Super žena

Danas je svetski dan bez grudnjaka, žene pokazale kako uživaju bez
Foto: Profimedia

Podeli:

Svetski dan bez grudnjaka počeo je da se obeležava 2011. godine. Svrha je podizanje svesti devojaka i žena o važnosti samopregleda dojki u ranom otkrivanju raka dojki, o važnosti prepoznavanja ranih simptoma i važnosti redovnih odlazaka na preglede.

Na Instagramu pod hashtagom #nobraday žene objavljuju fotografije bez grudnjaka kako bi podsetile na važnost samopregleda i ranog otkrivanja raka dojke.

Najbolje je samopregled napraviti tokom tuširanja pipanjem dojki, pazuha, područja ispod i iznad ključne kosti i donjeg dela vrata.

Žene s velikim grudima imaju veći rizik otkrivanja bolesti u kasnijoj fazi bolesti, tvrde stručnjaci. Kod žena s većim grudima je samopregled manje pouzdan, a i klinički pregled otežan je čak i za iskusne lekare. Poseban rizik imaju žene s tzv. "gustim" dojkama. Što je gustoća dojke veća, rizik je veći.

Prvi grudnjak pojavio se u Rimskom carstvu, a radilo se o komadu tkanine kojom su žene pokušavale da obuzdaju velike grudi. S vremenom je nošenje grudnjaka postalo vrlo moderno, a dovelo je do toga da je gotovo nezamislivo izaći iz kuće bez njega.

U Srbiji je 20. mart - nacionalni Dan borbe protiv raka dojke, čijim se obeležavanjem podstiče još veća pažnja javnosti na raspostranjenost ove maligne bolesti i na značaj unapređenja informisanosti žena o važnosti preventivnih pregleda i njenom ranom otkrivanju.

Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu se godišnje registruje skoro 1.700.000 obolelih žena, dok od iste bolesti svake godine umre preko pola miliona njih. I u Srbiji je rak dojke najčešći maligni tumor u ženskoj populaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.