Pobuna zbog uslova na izboru za Mis Francuske, podignuta i tužba

Francuske aktivistkinje za ženska prava podigle su tužbu protiv organizatora izbora za Mis Francuske zbog diskriminacije, javlja portal France Info.

Utorak, 19.10.2021.

16:24

Izvor: index.hr

Pobuna zbog uslova na izboru za Mis Francuske, podignuta i tužba
Foto: Profimedia

Podeli:

Udruženje "Usudi se na feminizam" sa tri odbijene kandidatkinje optužilo je organizatore izbora za Mis Francuske i Endemol za diskriminaciju na radu. Tvrde da je neprihvatljivo da uslovi za izbor budu, pored ostalih i - visina iznad 170 centimetara, da kandidatkinje nisu udate i da su "reprezentativne za lepotu".

"Prema francuskim zakonima, zabranjuje se bilo kakva vrsta diskriminacije na osnovu godina, morala, telesnog izgleda i porodičnog stanja", objasnila je za AFP Violaine De Filippis-Abate, advokat pomenutog udruženja.

Ipak, postavlja se pitanje da li se francuske takmičarke, odnosno, učesnice na izboru, mogu tretirati kao radnice, zaposlene žene. Naime, one potpisuju ugovor, ali to nije ugovor o radu. Francuski mediji pišu da se advokat i Udruženje sada pozivaju na odluku suda iz 2013. godine, kada je bivši kandidat za Mistera Francuske tužio organizatore iz sličnih razloga.

Inače, novi izbor za Mis Francuske zakazan je za 11. decembar na severu Francuske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare