Istraživanje pokazalo: Majke bi nakon porođaja trebalo da uzimaju ovaj vitamin

Nakon porođaja, žene bi trebalo da koriste dodatke ishrani koje sadrže folat, kolin ili omega-3 kiseline (posebno DHA), a nedavna istraživanja kažu da bi žene trebalo i da uzimaju još jedan nutritijent - vitamin D.

Utorak, 07.12.2021.

12:50

Izvor: Veèernji list

Istraživanje pokazalo: Majke bi nakon porođaja trebalo da uzimaju ovaj vitamin
Foto: Shutterstock/New Africa

Podeli:

"D vitamin pomaže u održavanju pravilne ravnoteže kalcijuma, održava imunitet i zdravlje creva, kao i pravilan rad štitne žlezde i pomaže održavanju dobrog raspoloženja, a istraživanja su ga povezala i s boljom strukturom kostiju kod majki i beba, boljom imunološkom funkcijom, kao i pravilnim rastom fetusa i metaboličkim zdravljem majke", ističe doktorka integrativne i funkcionalne medicine dr Alehandra Karasko.

Nedavno je objavljeno meta istraživanje u "Advances in Nutrition" u kojem je analizirano 19 kliničkih studija s majkama i njihovim bebama, a pokazalo se da mame koje isključivo doje, a imaju nedostatak D vitamina, imaju i bebe koje, takođe, pate od tog nedostatka.

"Naučnici i doktori zaključili su da se nedostatak D vitamina može nadoknaditi ako majka uzima, prema preporuci lekara, D3 vitamin dnevno", objasnila je za "Mind Body Green" dr Kerol Vagner, autorka jednog od istraživanja i profesorka na Medicinskom univerzitetu Južne Karoline. "Vitamin D izuzetno je važan za sve žene u fertilnom periodu, a posebno za trudnice i dojilje", zaključila je dr Vagner i dodala da bi žene, generalno, trebalo da uzimaju vitamin D, kako bi ojačale imuni sistem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare