Na ovim mestima u kuhinji krije se najviše bakterija i prljavštine, tvrde stručnjaci

Oni koji su upoznati sa motom "uredna kuća, uredan um" biće iznenađeni kada saznaju da kada je u pitanju vaša kuhinja, uredan i svetlucavi izgled može da vara.

Sreda, 22.12.2021.

12:29

Izvor: B92

Na ovim mestima u kuhinji krije se najviše bakterija i prljavštine, tvrde stručnjaci
Foto: Shutterstock/New Africa

Podeli:

Dejan Dimitrov, stručnjak za čišćenje i vlasnik kompanije "Laundryheap" otkrio je da u kuhinji, ma koliko je vi površinski čistili, ima nekoliko mesta i predmeta koji sadrže dosta prljavštine i bakterija, a mnogi zanemaruju njihovo održavanje i čišćenje.

Prva stvar koju je naveo je mala "fioka" ispod klasičnog tostera za koju mnogi uopšte ne znaju ni da postoji. Trebalo bi je svakih nekoliko nedelja, zavisno od toga koliko često koristite toster, izvaditi i isprazniti mrvice kako se ne bi stvorila buđ, bakterije ili paraziti.

Prvo isključite toster iz struje, ispraznite mrvice iz pregrade i operite ga pod vodom. Uzmite četkicu za zube i očistite sitne, teško dostupne delove. Na kraju operite deterdžentom za posuđe i ostavite da se osuši.

Često koristite rukavice za vađenje vrućih posuda iz rerne, a retko ih perete? Dejan kaže da je ovo velika greška. Iako možda deluju čisto spolja, rukavice su prepune bakterija i grinja, ali i komadića hrane.

Možete ih prati na nedeljnom nivou, zajedno s kuhinjskim krpama i drugim tekstilom. One silikonske perite na ruke, vodom i deterdžentom. Možete ih i dubinski očistiti tako da ih ubacite u mešavinu vode, deterdženta za sudove i jedne kašičice sode bikarbone. Ostavite ih tako deset minuta i isperite.

Odmah iza rukavica sledi još jedan prljavi predmet - drveni pribor za kuvanje. Bakterije ulaze u svaku rupicu i puknuće drvenog posuđa i tamo se zadržavaju ako ih ne čistite dobro.

Imajte na umu da te bakterije često dolaze iz sirovog mesa koje ste mešali tokom kuvanja i šire se na drugu hranu i kuhinjsku površinu. Kako biste to izbegli, potopite ih u vodu i malo troprocentnog hidrogena na nekoliko minuta, pa isperite i ostavite da se dobro osuše. Pročitajte još nekoliko dobrih trikova za efikasno pranje drvenog pribora za kuvanje.

Mnogi od nas često zaborave da odvoje svoje kuhinjske krpe za različite poslove u kuhinji. Ako koristite isti peškir za sve, mogli biste na kraju preneti klice na kožu ili drugi pribor za jelo, što može izazvati iritaciju kože i uznemireni stomak ako se slučajno proguta.

Preporučio bih da koristite posebanu krpu za svaki od tri glavna čišćenja u vašoj kuhinji: sušenje posuđa, brisanje ruku i čišćenje površina i prosutih materija.

"Takođe bih savetovao da svaku od svojih krpa perete na nekoliko dana kako biste sprečili da se neželjene bakterije zadržavaju predugo. Čak bi mogla biti dobra ideja da uložite u nekoliko setova krpa koje možete da menjate svake nedelje dok jedan set prolazi kroz pranje.

Ne zaboravite da krpe operete na visokoj temperaturi kako biste bili sigurni da će biti potpuno sterilisane".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare