Jedan u 80.000: Nesvakidašnji snimak bebe rođene u vodenjaku; smatraju ih znakom velike sreće

Svako ko je prošao porođaj ili mu je prisustvovao zna kako čarobno može da bude svedočenje dolasku potpuno novog čoveka na svet. Svako rođenje je jedinstveno, a svaka rođena beba pojedinac je s neopisivim potencijalom.

Petak, 28.01.2022.

10:00

Izvor: Index

Jedan u 80.000: Nesvakidašnji snimak bebe rođene u vodenjaku; smatraju ih znakom velike sreće
Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Podeli:

Neki porođaju su posebno interesantni. U značajnoj većini porođaja, zaštitna amnionska vrećica ili plodna opna (vodenjak) koja drži bebu i plodnu vodu puca u nekom trenutku.

Međutim, rođenje bebe dok je još u netaknutom vodenjaku, poznato kao en caul porođaj, javlja se samo otprilike u jednom od 80.000 slučajeva. Češći je kod porođaja carskim rezom nego kod vaginalnih porođaja, ali je inače vrlo redak.

Ovo se u nekim kulturama smatra znakom sreće za bebu i roditelje. Sa naučnog stanovništva, ovakvi porođaji mogu dati pogled izbliza na to kakav je život bebe u materici.

Zbog retkosti ovakvih porođaja (i razumljive želje za privatnošću pacijenata), javnost ne može često videti kako to izgleda. Ipak, viralni video-snimaj koji prikazuje bebu koja je tek rođena u vodenjaku nudi pogled na to kako izgleda.

Video-snimak je podelio dr Ignacio Perez Tomasone, ginekolog iz Argentine, na svom profilu na Instagramu. Dr Tomasone deli video-snimke rođenja na svom Instagramu, ali ovaj porođaj je privukao posebno veliku pažnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.