Koliko brašno može da stoji i kako da znate da li je pokvareno?

Izazovna i neizvesna vremena većinu ljudi su naterala da se obezbede sa pojedinim namirnicama, a naročito brašnom.

Utorak, 08.03.2022.

13:28

Izvor: klix.ba

Koliko brašno može da stoji i kako da znate da li je pokvareno?
Foto: Marina Bakush/Shutterstock

Podeli:

Rafovi u prodavnicama preko noći postali prazni. Upravo zbog toga što su mnogi u svojim domovima napravili zalihe, nije loše znati koliko brašno može da traje i kako izgleda kada se ono pokvari. Iako je brašno toplinski obrađena namirnica te samo po sebi sadrži mali deo vlage, s brašnom je takođe potrebno pravilno rukovati. Obično brašno najbolje je upotrebljavati 6-8 meseci nakon ispisanog datuma, dok je celokupno najbolje upotrebljavati 4-6 meseci nakon istog. Kako bi produžili rok trajanja brašnu, možete da ga držite u frižideru ili čak zamrzivaču. Čuvanjem brašna u frižderu možete da mu produžite rok i do godinu dana, dok ga držanjem u zamrzivaču možete produžiti i do dve-tri godine.

Najkorisniji trik Džejmija Olivera koji ćete uvek praktikovati

Ključnu ulogu igra i vrsta brašna, a najdruže traje ono obično belo, dok ono sa celovitim zrnom - uključujući i integralno, ima kraći rok.

Dilema rešena: Kako da izaberete sveža jaja uz pomoć ovog trika VIDEO

Kako izgleda pokvareno brašno?

Jedan od najboljih pokazatelja da se brašno pokvarilo je miris. Ukoliko uočite da je brašno poprimilo miris - uglavnom užegao, to je verovatno znak da se od njega morate oprostiti, pa čak i ako rok pokazuje drugačije. Vredi i suprotno, ako je rok istekao, no brašno i dalje nema nikakvog mirisa - možete da nastavite da ga koristite neko vreme.

Znak da se brašno pokvarilo može da bude i kada ono promeni boju ili se pojave plesan ili moljci.

Do pojave moljaca uglavnom dovode vlažnost ili visoke temperature, no čak i ako brašno spremite na tamno mesto u špajzu, niste završili svoj posao. Najbolja opcija da ga zaštitite od insekata i plesni je da ga ne držite u papirnim vrećicama, već da brašno čuvate u zatvorenoj tegli ili frižderu.

Potrebno je da to bude suvo i tamno mesto.

Toplota i sunčeva svetlost mogu da pokvare brašno i ranije nego što piše na poleđini pakovanja, stoga se potrudite da je udaljeno od rerne ili drugih izvora toplote i svetlosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare