Pitali smo mame i tate iz Srbije: Kako zaustavljate napade besa kod dece?

Dete vam se juče u prodavnici bacalo po podu? Iz sveg glasa je plakalo u parkiću mlatarajući rukama i lupajući nogama o zemlju? Zvuči poznato? Niste jedini roditelj kome se to događa.

Utorak, 10.05.2022.

08:46

Izvor: superžena

Pitali smo mame i tate iz Srbije: Kako zaustavljate napade besa kod dece?
Foto: Lolostock/shutterstock

Podeli:

Tema napada besa kod dece je jedna od onih koja je uvek aktuelna i nema nikakve veze sa područjem u kojem dete odrasta, obrazovnim statusom roditelja ili s time da li je neko dobar roditelj.

Napadi besa su jako česti kod male dece i predškolaca i odraz su toga kako deca izlaze na kraj sa različitim osećanjima.

Stručnjaci savetuju da je poželjno da se izbegavaju situacije koje mogu podstaći napad besa i savet je da se napravi plan šta uraditi kada dođe do toga.

Zanimalo nas je kako mame i tate u našem okruženju izlaze na kraj u ovakvim stuacijima.

"Moje dete (6) je često imalo te trenutke. Probali smo svašta... Od ignorisanja do vike... Na kraju smo shvatili da je jedino rešenje da mu smireno priđemo, objasnimo zašto nešto ne može, čak iako on to ne čuje. Onda se okrenemo i nastavimo sa onim što radimo... Najčešće se smiri posle par minuta", kaže Milica

"Da broje do 10.000. Radi zagrljaj. Ali moraš da se iskuliraš toliko i da se izmestiš iz situacije. Potrebno je da ga zagrliš, jer zapravo mu samo treba pažnja", kaže Milana

"U tim momentima roditelj je taj koji treba da bude pribran. Kada naš dečak (2 godine) počne da besni, pokušamo da ga smirimo, zagrlimo i u tim pauzama kažemo da će biti sve okej i da će proći", Aleksandar.

"Trudim se da napade besa i plača ne zaustavljam pričom, jer imam osećaj da me sin tada ne čuje. Umesto toga, budem smirena, smirenim glasom mu govorim da ću ga zagrliti i da ćemo se osamiti i otići u drugu prostoriju dok ga moment besa ne prođe. Kada se osamimo, nalazim drugu zanimaciju, i to skretanje pažnje u tom sigurnom okruženju gde smo samo nas dvoje uglavnom uspe ali ako ne uspe, čekam da taj moment prođe. Meni, lično, to izaziva stres jer sin ne govori jasno (ima manje od dve godine) i ne može da mi objasni šta ga je povredilo, pa će, verujem, vremenom biti lakše po oboje", kaže Marija

"Možda ignorisanjem, ne pridavati pažnju tome. Kad vide da nema reakcije i da time ne dobijaju ništa, smire se. Za malo stariju decu (5–6 godina), može i razgovor, ali ne u momentu besa, već kad se smire", kaže Goran

"Probam nekada da čučnem da mu budem u visini i onda sinu (dve i po godine) smireno mu objasnim i zagrlim. A nekad probam da mu skrenem pažnju na nešto drugo (tipa da tražimo macu)", kaže Aleksandra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.