"Nasilje je normalizovano u našem društvu": Da li je ispravno kažnjavati decu batinama? VIDEO

Da li je ispravno decu kažnjavati batinama i kako se taj način vaspitanja odražava na njihovo psihičko stanje, novinar TV Prva konsultovao se sa stučnjacima.

Ponedeljak, 16.05.2022.

13:38

Izvor: TV Prva

Foto: Printskrin/TV Prva

Podeli:

Kako kaže profesorka doktorka Aleksandra Đurić, ovaj način odgajanja dece je poprilično neadekvatan za njihovo dalje odrastanje. Samim tim profesorka Đurić predlaže da bi dete trebalo postepeno da naučimo da stabilizuje emocije u trenutku histerije ili, pak, neposlušnosti.

"Ne bi trebalo mi da projektujemo svoje lične frustracije i neprocesuirane emocije na dete. Mi bi u trenutku detetove neposlušnosti ili histerije trebalo da mu budemo podrška i da mu verbalnim, ali i neverbalnim putem stavimo do znanja da smo tu za njega", kaže doktorka.

Sa njenim mišljenjem saglasna je majka i vaspitačica Dušica Stamenković, koja kaže da stara poslovica "batina je iz raja izašla" uopše nije metoda za vaspitavanje dece.

"Roditeljstvo je najlepša i najteža stvar. Trebalo bi da izgradimo neki odnos baziran na poverenju, a fizičko nasilje ga narušava", tvrdi mama, dodajući da se u svom načinu vaspitanja dece trudi da radi sve suprotno od onoga što je nju povređivalo dok je ona bila dete.

"Batine su nemoć roditelja i ne podržavam fizičko nasilje i kažnjavanje dece. A čini se da je ovo ponašanje normalizovano u našm društvu", priča Dušica Stamenković.

Deca reaguju na fizički kontakt, a taj neverbalni odnos, priča doktorka Đurić, važan je za dalji proces njihovog razvoja. Samim tim – Aleksandra Đurić postavlja sledeće pitanje – koju poruku vi šaljete kada udarite dete?

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.