Roditelji troje dece doživljavaju veći kognitivni pad od onih s dvoje

Dosta stvari se menja jednom kada postanete roditelj, a velik deo promena dešava se na polju kognitivnih sposobnosti - problemi s pamćenjem, koncentracijom ili strpljenjem.

Sreda, 18.05.2022.

11:21

Izvor: superžena

Roditelji troje dece doživljavaju veći kognitivni pad od onih s dvoje
Foto: Nicoleta Ionescu/Shutterstock

Podeli:

Postoji termin "mamin mozak" koji označava umornu i dekoncentrisanu novu majku

Nova studija pokazala je da troje ili više dece, za razliku od dvoje, ima negativan uticaj na kognitivne sposobnosti roditelja u kasnijim fazama života. Rezultati su pokazali da se ovaj uticaj najviše primećuje u severnoj Evropi.

Istraživači su analizirali podatke iz Ankete o zdravlju, starenju i penziji u Evropi (SHARE) kako bi ispitali u kojoj meri troje ili više dece za razliku od dvoje utiče na kognitivne sposobnosti ljudi. Učesnici istraživanja imali su 65 ili više godina i dvoje dece.

Rezultati istraživanja sugerišu da je troje ili više dece povezano s lošijim mentalnim performansama u kasnijem periodu. Takođe, otkriveno je da smanjenje kognitivnih sposobnosti podjednako pogađa i muškarce i žene.

Tri osnovna načina kako troje ili više dece može uticati na kognitivno zdravlje roditelja.

Prvo, dobijanje trećeg, četvrtog... deteta često povećava finansijske troškove, smanjuje prihod porodici, a to utiče na dezorjentisanost oba roditelja.
Drugo, rađanje trećeg, četvrtog...deteta povezano je s manjim učestvovanjem žena na tržištu rada, manjim brojem radnih sati i nižim primanjima i to opet utiče na ženin život.

Roditelji s više dece doživljavaju veliko opterećenje u svakodnevnom funkcionisanju što se odražava i na njihove mentalne sposobnosti.

"Negativan uticaj troje ili više dece na kognitivno funkcionisanje nije zanemariv, on je ekvivalentan 6.2 godine starenja", istaknuli su istraživači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare