Stručnjaci napominju: Ovaj nutritijent je veoma važan za trudnice, a malo njih ga koristi

Možda niste znali, ali ovaj nutritijent izuzetno je značajan za zdravlje trudnica, a ne koristi se često.

Sreda, 25.05.2022.

10:38

Izvor: superžena

Stručnjaci napominju: Ovaj nutritijent je veoma važan za trudnice, a malo njih ga koristi
Foto: Africa Studio/Shutterstock

Podeli:

Doktor Stiven Zejsel, stručnjak za ishranu na Univerzitetu Severne Karoline, rekao je za The DailyMail da bi manje poznat esencijalni nutrijent holin mogao biti ključan za razvoj ljudskog mozga, ali mnogi ga ne konzumiraju u dovoljnim količinama, posebno trudnice i deca u prvim godinama života.

Kaže da je istraživanje pokazalo da je ta hranjiva materija nužna za pravilan razvoj mozga i da bi žene tokom drugog stanja trebalo da je konzumiraju. Međutim, istraživanje je, takođe, pokazalo da deca koja ne unesu dovoljno holina u prve tri godine života imaju loše rezultate na kognitivnim testovima, ali i manjak koncentracije.

Zejsel objašnjava da je prvih 1000 dana života (otprilike period od oko 3 godine) vreme kad se mozak formira. Tokom tog razdoblja holin je ključan.

"Holin je izuzetno značajan za razvoj mozga. Međutim, ukoliko ga nema u dovoljnim količinama, postoji velika verovatnoća da se neće dobro razviti ", rekao je dr Zejsel.

Ovo je relativno novo otkriće

Dr Zejsel je istakao da je prva konekcija između ovog nutritijenta i funkcije mozga uočena 1998. godine, a Agencija za hranu i lekove nije postavila preporučenu dnevnu dozu za trudnice sve do 2016. godine.

Stručnjaci smatraju da bi trudnica svaki dan trebalo da unesu najmanje 450 miligrama holina, a idealno bi bilo oko 900. Jaja su najveći izvor, a USDA (Ministarstvo poljoprivrede SAD) izveštava da 100 grama jaja daje 250 mg holina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare