Najgori saveti o roditeljstvu koje ste mogli da čujete

Imali jedno ili petoro dece, radili posao s punim radnim vremenom ili ostajali kod kuće da biste brinuli o deci, roditeljstvo je nešto što niko ne bi trebalo sa smatra lakim poslom.

Četvrtak, 26.05.2022.

08:08

Izvor: superžena, BestLife/index

Najgori saveti o roditeljstvu koje ste mogli da čujete
Foto: ESB Professional/shutterstock

Podeli:

Nažalost, jedna od stvari koja celu situaciju može da zakomplikuje jeste potreba drugih ljudi da nude neželjene i često vrlo pogrešne savete. Neke od njih prenela je stranica Best lajf (Best Life).

"Svako dete tretirajte isto"

Iako se može činiti poštenim, tretiranje vaše dece na isti način retko je ispravan pristup. Prema mišljenju savetnice za mentalno zdravlje i specijalisti za porodicu Adine Mahali, bolje je tretirati decu kao individualce i brinuti se o njima polazeći od tog načela.

Da, to može značiti da provodite mnogo vremena s jednim detetom dok drugom dajete više prostora.

"Nemojte se bojati da gledate na svako dete u njegovoj posebnosti i dajete mu ono što zaista treba", predlaže Adin Mahali.

"Deci dajte desert samo ako su do kraja pojela večeru"

Naravno, ne želite da vaše dete živi od sladoleda, ali ako mu kažete da mora pojesti ceo obrok kako bi dobilo desert, to ga može s vremenom dovesti do razvoja nezdravih navika u ishrani. Iako je posao roditelja da odluči šta je za jelo, dete treba da odluči hoće li jesti i koliko, prema rečima Dženifer O'Rork, edukatorke za roditelje i dečje psihoterapeutkinje.

To znači da, ako ste odlučili da poslužite desert, ponudite ga bez obzira na to jesu li deca pojela večeru u meri koju vi smatrate dovoljnom.

"Desert ne bi trebalo da bude nagrada, trebalo bi da bude samo povremeni deo večere", smatra ona.

"Ako vaše dete ima napad besa, jednostavno ga ignorišite"

Deca nisu vešta u emocionalnoj regulaciji, a otuda i plač, vrištanje i ostale manifestacije ispada besa do kojih uglavnom dolazi kad su umorna, gladna ili uznemirena. Međutim, nije reč o namernoj manipulaciji.

"Dete koje proživljava tantrum pati i ne kontroliše svoja osećanja i postupke", kaže. Ona napominje da roditelji ne bi trebalo samo da ignorišu dete koje se još nalazi u procesu razvoja logike i veštine zaključivanja.

"Preveliki iskazi naklonosti i ljubavi mogu da razmaze dete"

Želite li da držite, grlite, milujete svoje dete, gugučete mu po ceo dan? Radite to, jer tvrdnja da ga to može razmaziti je neosnovana, smatra doktorka Samanta Radford. "Bebe su biološki stvorene za držanje i nošenje", kaže ona.

"Pohvalite svoju decu kako biste povećali njihovo samopoštovanje"

Hvaljenje deteta za svaku najmanju stvar koju uradi može da dovede do neželjenih posledica. "To je kontraintuitivno, jer stalne pohvale zapravo ne pomažu vašem detetu", kaže Samanta Radford, koja napominje da dete može da izgubi unutrašnju motivaciju ako dobija previše pohvala za sve što radi.

Umesto toga, ona predlaže korišćenje neutralnih zapažanja, poput primećivanja zadovoljstva na detetovom licu nakon postizanja nekog cilja.

"Udari dete da ga naučiš poštovanju"

Postoji mnogo načina na koje možete da naučite dete poštovanju, a udarci nisu deo njih. Prema studiji iz 2017. objavljenoj u časopisu Psychological Science, deca koja su udarana u periodu od 5 godina pokazala su veće probleme u ponašanju sledeće godine i tri godine kasnije od dece koja nisu doživljavala telesno kažnjavanje.

"Reci detetu da je nepristojno ne zagrliti člana porodice"

Prisiljavanje dece da grle ljude koje ne žele da grle samo im daje do znanja da nemaju pravo na odluke kad su u pitanju njihova tela. "Naravno, baka ili deka možda stvarno žele taj zagrljaj, ali lekcije o poštovanju granica i pristanku moraju da podrazumevaju i to da decu nikad ne prisiljavamo da razmenjuju fizički kontakt s bilo kim ako to ne žele", kaže njujorška psihijatrica dr Lea Lis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare