Šta je razlog zbog kog vantelesna oplodnja ne uspe iz prvog puta VIDEO

Parovi koji ne uspevaju da se ostvare kao roditelji prirodnim putem prvi korak koji načine jeste vantelesna oplodnja. Iz koliko puta ona uspe? Šta je razlog zbog kog ne uspe iz prvog puta? Da li se pomerila starosna granica? O ovoj temi ali i ostalim iz oblasti ginekologije u emisiji "Jutro" razgovarali smo sa dr Nebojšom Zečevićem, specijalistom ginekologije i akušerstva.

Sreda, 22.06.2022.

09:34

Izvor: B92

Šta je razlog zbog kog vantelesna oplodnja ne uspe iz prvog puta VIDEO
Foto: Printscreen TV Prva

Podeli:

Na pitanje zbog čega vantelesna oplodnja ne uspe iz prvog puta, doktor kaže:

"Dobro i teško pitanje, na koje 40 godina pokušavama da odgovorimo. VO napreduje, to su ohrabrajuće vesti. Krajem sedamdesetih je započela VO, i pionirama embriologu i biologu uspešnost je bila niska. Danas se uradi oko milion, a rodi se 250 hiljada dece. Uspešnost je danas veće po pokušaju i iznosi 25 posto. Kod nas, u bolnici gde ja radim, delimo uspešnost u dve kategorije - uspešnost kod žena do 38 godina i uspešnost posle tih godina. Brojke se razlikuju, upešnost kod mlađih žena izbosi i do 50 posto. Uspešnost kontinuirano raste", kaže Zečević.

A od čega uspešnost vantelesne oplodnje zavisi, doktor objašnjava:

"Postoje više faktora, a jedan od najznačajnijih faktora jesu godine žene, a godine muškaraca su sekundarne u tom procesu. Ukoliko žena rađa u tridesetim, njene jajne ćelije su stare 30 godina... Ostali faktori, endometrioza, insulinska rezistencija, policistični jajnici... Ono što je bitno, jeste da se dijagnostika steriliteta se sprovodi veoma brzo", naglašava.

Ostatak priloga pogledajte video-materijalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare