Život je nije mazio i dosta je patila; "Udarim u ivicu, krenem u rikverc i nastavim u drugom pravcu"

Poznata po svom moćnom glasu, zadivljujućem izgledu i jeziku oštrom poput britve, Šer (76) je vladala svetom muzike kao neprikosnovena boginja popa. Od svojih skromnih početaka u 1960-im kao deo popularnog tandema "Sonny i Cher" do svoje karijere solo umetnice, koja se neprestano razvijala, utrla je put Madoni, Bijonse, Ledi Gagi i brojnim drugim pop divama.

Petak, 29.07.2022.

14:46

Izvor: superžena

Život je nije mazio i dosta je patila;
Foto: Profimedia

Podeli:

Siromašno detinjstvo

Šerini roditelji, Džordžija Holt i Džon Sarkisian, imali su kratku i burnu vezu koja je završila razvodom. Njen otac, kamiondžija jermenskog porekla, imao je buran život koji je obežilo opijanje, ana kraju i zavisnost od droge i kocke. Uprkos tome što su malo vremena provodili zajedno, Šer je od svog problematičnog oca preuzela duboku ljubav i poštovanje prema svojim korenima.

Retko je povezuju sa holivudskim skandalima, a živi je dokaz da lepota i pamet idu zajedno

Nakon njihovog razvoda, Džordžija preuzima ulogu samohrane majke, a da bi prehranila dete, radila je razne poslove. Takođe, kako bi se izborila sa siromaštvom, ona se udavala i razvodila više puta, zbog čega su njih dve bile prinuđene da se često sele. Sve to je ostavilo dubok trag na malu Šer, koja se kasnije u životu borila s mnogim problemima. Najgori trenutak za nju bio je kada ju je majka ostavila u sirotištu zbog nemaštine.

Tragedija, veze sa kriminalcima i nesuđena karijera doktorke: Vatrena Kolumbijka slavi rođendan FOTO

Početak karijere

Odmalena je znala šta želi da bude - zvezda. Još kao tinedjžerka napušta školu i odlazi u Los Anđeles. Tokom tog perioda radila je kao ispomoć u restoranima, konobarisala je, bila je sekretarica, ali i plesačica.

Sofija ruši standarde lepote – manekenka sa jednom obrvom osvojila svet FOTO

Ne zadugo, upoznaje Salvatora "Sonnyja" Bona, 27-godišnjeg tekstopisca i promotera ploča, koji joj je pomogao da dobije posao pratećeg vokala u studiju, što je ujedno i prekretnica kako u karijeri, tako i u njenom životu. Iako su se Bono i Šer u početku držali profesionalnih veza, odnos para je brzo evoluirao i venčali su se 1964. godine. Ona ga je, u međuvremenu, inspirisala na zajedničku saradnju, te su počeli i zajedno da pevaju.Već sledeće godine, karijera ovog dua, kojeg su nazvali "Sonny i Cher", rasplamsala se izdavanjem njihove hit pesme "I Got You Babe".

Ohrabren svojim uspehom, njih dvoje su pokušali da se probiju do filmske industrije i to komedijom "Good Times" iz 1967. godine, koji je završio kao kritički i komercijalni neuspeh, što ih je kasnije dovelo do ivice finansijske egzistencije. Kako je vreme odmicalo, pukotine u njihovom odnosu postajale su vidne. Bonovo neprestano varanje svoje drage uzelo je danak na Šer i 1975. godine zvanično su se i razveli.

Oživljavanje karijere

Nakon razvoda od Bona, Šer je pokušala da oživi svoju muzičku i TV karijeru. Ušla je u burnu romansu sa rokerom Gregorom Almanom, pevačem "Allman Brothers Banda". Šer i Alman venčali su se samo tri dana nakon Šerinog razvoda od Bona, a samo devet dana kasnije, Šer je podnela zahtev za raskid braka. Pevačica nije mogla da izdrži njegovo stalno alkoholisanje i drogiranje. Međutim, nekoliko meseci kasnije, njih dvoje su se opet pomirili.

Šerina odluka da se ponovno ujedini sa Sonijem Bonom za pokretanje njihove uspešne estradne emisije 1976. godine, dodatno je opteretila burnu vezu para, što je dovelo do toga da sam Alman podnese zahtev za razvod. Međutim, ni tu nije kraj. Slavni pevač je popustio kada je saznao da je Šer trudna s njihovim sinom, Elajdžom Bluom, i njih dvoje su ostali u braku sve do 1978. Za sve ovo vreme i njena karijera muzičke dive je uspešno tekla. Šer, koja je sebe smatrala rok umetnicom, nevoljno je snimila pesmu "Take Me Home", a ta pesma joj je dovela slavu .Ubrzo nakon toga, Šer osniva bend "Black Rose" sa svojim novim dečkom, gitaristom Ledom Dudekom koja je bila kratkog veka - raskinuli su 1982. godine.

Zdravstveni problemi

Uz muzički uspeh, Šer se odlučila i za glumu. Godine 1983., dobila je sporednu ulogu uz Meril Strip i Kurta Rasela u "Silkwoodu", za koji je osvojila Zlatni globus i nominaciju za Oskara za najbolju sporednu glumicu. Najveći kinematografski uspeh ostvarila je u romantičnoj komediji "Moonstruck" iz 1987., za koju je osvojila Oskara za najbolju glumicu.

Ipak, dok je Šer uživala u najvećim uspesima svoje karijere, sudbina joj je zadala udarac koji ju je privremeno onesposobio od filma i muzike. Zarazila se virusom Epstein-Barr , a puni teret bolesti osetila je tek nakon nekog vremena.

Tokom sledećih nekoliko godina, Šer je doživela podmlađivanje svoje karijere kakvo nije viđeno od dana njene hit TV serije. Impresivni filmski nastavci "Mask" i "Witches Of Eastwick" popraćeni su muzičkim povratkom s hit singlom "If I Could Turn Back Time".

Poslednji put se u nekoj zapaženijoj ulozi pojavila u "Mamma Mia! Here We Go Again"(2018). Bila je uključena u mnoge humanitarne grupe i dobrotvorna udruženja.

Tokom njene karijere mediji je nisu štedeli ni na račun njenog izgleda i često su se brojale plastične operacije i korekcije na licu i telu koje je uradila. Ipak, neponovljiva Šer, koja polako gazi osmu deceniju, i dalje je mnogim ljudima velika inspiracija.

"Ja sam kao automobil iz luna-parka. Udarim u ivicu, krenem u rikverc i nastavim u drugom pravcu. Udarila sam u previše ivica u svom životu, ali ne stajem", rekla je Šer jednom prilikom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.