Podatak koji šokira: Koliko vremena za sebe zaista imaju zaposlene mame

Žena koja ima dete i koja radi, u proseku sa njim provede 145 minuta kvalitetnog vremena na dan, a muškarci provode upola manje. Britanski istraživači su objavili kako prosečna zaposlena majka za sebe i svoje potrebe ima samo 26 minuta na dan. Posao i briga oko dece doslovno joj dopuštaju konkretno odmaranje kraće od pola sata. Priča se nastavlja i kada deca odrastu i napuste kuću.

Ponedeljak, 01.08.2022.

10:33

Izvor: yumama

Podatak koji šokira: Koliko vremena za sebe zaista imaju zaposlene mame
Foto: George Rudy/shutterstock

Podeli:

Prema Centru za istraživanje društvenih pitanja iz Ujedinjenog Kraljevstva, jednom kad žene postanu bake, opet se brinu o maloj deci, ali ovaj put o unucima. U izveštaju spomenutog centra otkriva se da su pritisci sa kojima se današnje mame suočavaju mnogo veći od onih iz tridesetih godina. Čak 30 odsto žena ima manje vremena za sebe nego što je to bio slučaj sa njihovim majkama, ukupno oko tri sata nedeljno.

Roditelji iz Srbije govorili o braku nakon dolaska bebe

Njih devet od deset oseća veliku grižu savest zbog vremena koje imaju na raspolaganju sa decom, što je oko 145 minuta na dan u proseku. Očevi i dalje nedovoljno izlaze u susret ženama, jer provode gotovo dvostruko manje vremena sa decom.

Važno je napomenuti da se podaci odnose na zaposlene roditelje. Polovina mama koje rade izjavila je da je pomoć bake i deke jednostavno neizostavan element u odgajanju dece i brizi oko dece. Ipak, uprkos svojim herojskim nastojanjima, tri žene od deset žena (ukupno anketiranih je bilo 1.000) priznalo je da su stalno pod pritiskom toga da budu "savršene majke".

Istraživački centar tvrdi da je porodica, a naročito bake, postala vrlo bitan faktor u pomaganju savremenoj ženi i majci, a to nije čudno, s obzirom na to da je ona, kako kaže Kejt Foks, jedan od stubova porodice, "pod stalnim pritiskom da radi u dve smene, da bude savršena majka i istovremeno da kuva svaki dan".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare