Najlepšu ženu sveta prati tužna priča: Volela ga je 30 godina i umrla je nakon što je rekla "da"

Slavna glumica Fara Foset bila je jedna od najlepših žena u svetu filmske industrije. Međutim, život je nije mazio.

Petak, 19.08.2022.

15:09

Izvor: superžena

Default images

Podeli:

Lepotica iz "Čarlijevih anđela" otkrila je svoju strast prema glumi još kao srednjoškolka u Teksasu, gde je rođena kao ćerka naftaša Džejmsa Vilijama Foseta i domaćice Poline Alis. Nakon što je pobedila na jednom takmičenju za mis, preselila se 1968. godine u Los Anđeles, uz veliko protivljenje njenih roditelja, odlučna da uspe u Holivudu.

Isprva je snimala reklame, potom dobijala manje televizijske uloge, ali ubrzo se dogodilo ono što su njena lepota i talenat morali da dobiju kao priznanje: uspeh.

Prvu veću ulogu dobila je 1970. u filmu Myra Breckinridge, ali kritika i publika nisu bili oduševljeni ovim ostvarenjem, koje je, štaviše, dobilo oznaku da je – pornografski sadržaj. Ovo nije pokolebalo Faru, koja je nastavila da ide na audicije, ali čak ni udaja za glumca Lija Mejdžorsa nije joj otvorila mnogo vrata.

Sreća joj se osmehnula tek kada ju je 1976. godine angažovala kompanija Pro Arts Inc. da se fotogafiše u bikiniju. Fara je, međutim, insistirala da to bude portret u jednodelnom kupaćem kostimu, što joj je na kraju i dopušteno, a rezultat znamo – u pitanju je jedna od najpoznatijih fotografija pop kulture 20. veka i već pomenuti poster.

Ova fotografija donela joj je neslućenu slavu i ulogu u TV seriji "Čarlijevi anđeli", u kojoj je igrala pored Žaklin Smit i Kejt Džekson.

"Na samom početku sam mislila da je za uspeh zaslužna naša gluma, a tek posle shvatila sam da je to činjenica da nijedna od nas tri nije nosila grudnjak", našalila se jednom prilikom Fara.

Serija je doživela neverovatan uspeh i postala kultna, a Fara je sve šokirala izašavši iz nje već posle prve sezone. Želela je, naime, da se posveti filmskoj karijeri, a prvi u kojima je igrala posle "Čarlijevih anđela" – Logans Run, Somebody Killed Her Husband i Sunburn nisu dobro prihvaćeni. Međutim, ubrzo su usledile uloge u filmovima Krevet u plamenu, Ekstremi, Nazi Hunter: The Beate Klarsfield Story, Sirota mala bogatašica i Small Sacrifices.

U ovom periodu dobila je nominacije za Zlatni globus i nagradu Emi, ali tokom devedesetih je ponovo počela da igra u filmovima slabijeg kvaliteta.
Fara je, inače, godinama odbijala poziv "Plejboja" da se fotografiše za naslovnu stranu, zbog čega je sve šokirala pristavši na to 1996, u 48. godini.
Usledio je period kada se u medijima pojavljivala uglavnom zbog svog bizarnog ponašanja u javnosti, a spekulisalo se da preteruje s alkoholom i narkoticima, kao i da je vrlo nestabilna. Negativan publicitet joj je sve dodatno otežavao, ali Fara se nije javno žalila na svoje probleme.

Brak s Lijem Mejdžorsom trajao je od 1973. do 1982. godine, a u vreme kad su se razveli, ona je uveliko bila u vezi s Rajanom O'Nilom. Popularni američki glumac i Fara zavoleli su se još 1979. godine, a njihova veza bila je burna.

Tokom jednog od brojnih raskida, viđala se s producentom Džejmsom Orom, a ovu vezu su obeležile tuče, javne svađe, hapšenja i međusobne optužbe za nasilje. Ipak, na kraju se ponovo pomirila s Rajanom.

"Ponekad mi Rajan slomi srce, ali on je odgovoran i za moje samopouzdanje", rekla je jednom prilikom.

Par je 1985. godine dobio sina Redmonda. Ljubav je trajala godinama, uz povremene prekide – sve dok Fara nije uhvatila svog nevenčanog supruga u krevetu s glumicom Lesli Stefanson 1997. Nakon raskida, Rajanova ćerka Tejtum tvrdila je da je njen otac bio nasilan prema Fari.

"Imao je užasnu narav i bio vrlo nasilan. Tukao ju je", izjavila je Tejtum O'Nil.

Glumica nije želela ni da potvrdi ni da demantuje ove tvrdnje, ali je poznato da se s Rajanom pomirila 2001. godine. Veza se nastavila, daleko mirnije nego dok su bili mladi, a ubrzo je glumica dobila dijagnozu raka debelog creva. Ona je najpre skrivala svoje stanje, da bi potom dopustila kamerama da je prate. Tako je nastao dokumentarni film "Farina priča", u kom je ona pričala o svojoj borbi i lečenju. Svu svoju agoniju izlila je ispred kamera, a snimanje je trajalo bolnih i napornih 18 meseci.

"Borba protiv kancera postala je moj lični rat. Mučnina, bolovi, visoka temperatura, neprestano izazivaju moju fizičku snagu i moje mentalno stanje. Posle godina borbe i dalje ne shvatam zašto moje telo ne reaguje na terapiju i ne prestajem da plačem. Ali ne predajem se, jer kada to učinite, već ste mrtvi", izjavila je glumica.

Svi su bili iznenađeni kada je 22. juna 2009. godine O'Nil izjavio da je glumica konačno pristala da se uda za njega čim se oporavi od zdravstvenih problema.

Međutim, tri dana kasnije objavljeno je da je Fara Foset preminula od raka.
Njena smrt pomalo je bila u senci iznenadnog odlaska Majkla Džeksona, a privatnost njene porodice je poštovana, pa je Fara sahranjena mirno i bez medijske pompe na groblju Vestvud u Los Anđelesu.

"Bila je zdrava, u formi i prelepa, kada se stanje odjednom nepovratno pogoršalo. Poslednje dve godine sam je voleo kao nikad dosad, jer je bila tako hrabra, neustrašiva i osećao sam ogromno strahopoštovanje", izjavio je Rajan nakon njene smrti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.